Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘Wij zijn echte fans van het ras Cumulus’

"Het loof sterft netjes af", concludeert Jan van Gerven in Oirschot. "Vorig jaar ging dat te snel, dan heb je minder opslag van suikers. Nu ziet het er goed uit." Enkele nachtvorsten versnelde het proces wel aanzienlijk. "Cumulus en Gijnlim zijn al verder afgestorven, maar dat is normaal."
Wij zijn echte fans van het ras Cumulus

Wij zijn echte fans van het ras Cumulus

“Het loof sterft netjes af”, concludeert Jan van Gerven in Oirschot. “Vorig jaar ging dat te snel, dan heb je minder opslag van suikers. Nu ziet het er goed uit.” Enkele nachtvorsten versnelde het proces wel aanzienlijk. “Cumulus en Gijnlim zijn al verder afgestorven, maar dat is normaal.”

In november of december volgt de bewerking met frezen en ruw opploegen. Een paar hectare worden dan ook ‘echt’ opgeploegd en al voorzien van folie (wit boven). “Tenminste, als het droog genoeg is. Het voordeel is dat we dan in februari zeker vooruit kunnen als we minitunnels gaan zetten. Het nadeel is dat de grond onder die folie kan uitdrogen, dus daar moet je in het voorjaar dan wel nog wat aan doen.” Van Gerven heeft voor 3 hectare aan traditionele mini-tunnels en voor 5 hectare aan M-bogen. “Voor de vroegste gebruiken we de traditionele, omdat die nog een paar dagen vroeger zijn. De M-bogen gebruiken we in ieder geval op de lange percelen (400 meter), dat scheelt een hoop gesjouw.”

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers