Doorgaan naar artikel

Wietteler wil gewone teler zijn

Een biologische teler van hennepplanten in de open lucht en kleine kassen ontloopt een gevangenisstraf.

De rechter vindt dat de man niet in het criminele circuit opereerde, en geen gevaarlijke situatie heeft veroorzaakt zoals brandgevaar. De man wilde als reguliere teler worden bestempeld naar het wetsvoorstel van D66 voor legalisering van de teelt. Hij leverde al in een gesloten keten kleine hoeveelheden aan vaste afnemers. De rechter oordeelde dat de publieke opinie wel verschuift richting legalisering van de teelt, maar het legaliseringsvoorstel is nog niet omgezet in regelgeving.

Teelt van hennepplanten in opdracht van coffeeshops blijft daarmee strafbaar. De teler ging in hoger beroep tegen een vonnis van de Rechtbank Noord-Nederland en ontliep daarmee een gevangenisstraf. Daarbij speelde mee dat de man is gestopt met de teelt en dat ook financieel en door zijn gezondheid niet meer kan. Er is dus geen gevaar voor recidive.

Tweede Kamerleden Berndsen-Jansen en Bergkamp hebben eerder een wijziging van de Opiumwet voorgesteld in verband met de regulering van de teelt en verkoop van wiet via een gesloten coffeeshopketen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin