Doorgaan naar artikel

Wie kan de Pieter Omtzigt van de tuinbouw worden?

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

Als agrarisch ondernemer ben je afhankelijk van de seizoenen en het wijzigende klimaat.

Niets staat meer vast en het aantal extremen blijft toenemen. Regen, zon, hagel, storm, het gebeurt allemaal wel een keer net op het verkeerde moment. De roep wordt steeds luider om met de seizoenen mee te leven. Eet wat de natuur en tegenwoordig het klimaat je geeft.

Het is dan wel raar als onze grootgrutters hier in hun blaadjes graag over meepraten, maar tegelijkertijd midden in de zomer naast Nederlandse bonen, boontjes uit Senegal in het schap neerleggen. Hoezo duurzaam en met het seizoen mee? De macht van de inkoper gaat hier vol tegen in. Marge en daarmee ook winst, dat zijn veel belangrijker zaken dan mooi opgeschreven ambities.

Innovatieve karakters

Als ondernemer wordt van je gevraagd te investeren in milieuvriendelijk werken, circulair te denken, de natuur te laten prevaleren, de energietransitie te omarmen. En de Nederlandse ondernemers weten dat nog te realiseren ook, met hun innovatieve karakters. Dat gaat dan ook wel vaak gepaard met vallen en opstaan, maar het gebeurt wel. Hoe frustrerend is het dan om toch van alle kanten aangevallen te worden. Zou het ooit goed genoeg zijn?

Is er ook tussen de agrarisch ondernemer, retailer en consument een nieuw sociaal contract nodig?

De waardering voor ondernemers die in dit extreme klimaat voor groenten en fruit zorgen, zeker voor de telers die in de vollegrond en de open lucht telen, mag best groter zijn. Of zou de kloof tussen telers en de maatschappij, net als in de politiek te groot zijn geworden. Is er ook tussen de agrarisch ondernemer, retailer en consument een nieuw sociaal contract nodig? Wie kan de Pieter Omtzigt van de tuinbouw worden?

Rob Baan kan het niet alleen

Rob Baan gaat nu de boer op met zijn nieuwe programma Gezondheid en Geluk, het ‘waarom’ van de tuinbouw. Namens Glastuinbouw Nederland probeert hij elke ondernemer, elke teler van groenten, fruit en bloemen en planten, mee te krijgen in het ambassadeurschap voor de sector. Goed werk denk ik. Rob voert al jaren een gezonde strijd om het positieve nieuws te verkondigen. Is hij de Omtzigt van Nederland en krijgen we een nieuw sociaal contract? Hij kan het niet alleen. Dus sluit aan en doe mee. Laat zien aan de wereld dat we de beste producten maken van de wereld, aan de buren, aan de gemeente, aan de krant. Teken voor een nieuw sociaal contract voor de groente- en fruitsector en vertel ons verhaal.

Delen

Image
Dick Oosthoek

directeur Groene Erkenningen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin