Doorgaan naar artikel

WHC opent themaplein cannabis telen voor inhoudsstoffen

cannabis telen

Opening van het Themaplein cannabis, WHC. - Foto: Harry Stijger

In het World Horti Center (WHC) in Naaldwijk is een tweede themaplein geopend: ‘Cultivation for Compounds’ (cannabis telen voor inhoudsstoffen).

De focus van het themaplein ligt op het verbouwen van cannabis voor specifieke inhoudsstoffen. Cannabis is vooral bekend van het recreatieve gebruik en heeft hierdoor een stigma gekregen. Maar van de inhoudsstoffen zijn ook kleding, verzorgingsproducten en isolatiemateriaal te maken. Dit is een kleine greep uit de grote hoeveelheid producten. Door middel van dit themaplein probeert het WHC met de deelnemers dit stigma te doorbreken.

Nieuwe stroming in productie

“Dit is een nieuwe stroming in productie, waarbij niet zozeer voor de kilo’s wordt geproduceerd maar voor de inhoudsstoffen van het gewas”, zegt Jim Koop, manager van WHC en verantwoordelijk voor de themapleinen. “Inhoudsstoffen zijn het meest ontwikkeld bij de teelt van cannabis. Het themaplein gaat daarover en is gekoppeld aan een vierjarig onderzoek naar de cannabisteelt voor inhoudsstoffen. Op het themaplein vertellen we dat dit echt iets anders is dan telen voor kilo’s, maar ook over de medicinale en farmaceutische toepassingen van cannabis.”

Niet voor blowen, maar pharma

“Iedereen denkt bij cannabis vooral aan blowen in een coffeeshop. Dat idee moet je helemaal loslaten”, zegt Sonny Moerenhout, managing partner van Cultivators en projectleider van het onderzoek. “Cannabis is een nieuw gewas in de tuinbouw dat overal gelegaliseerd wordt en aan het ontwikkelen is. Wij zeggen: het is ‘pharma and not food’. Hennep wordt geteeld voor de vezels, cannabis voor de inhoudsstoffen en om de bloem.”

Cannabis telen is niet hetzelfde als tomaat telen

Moerenhout maakt duidelijk dat de teelt geen ‘copy paste’ van een tomatenteelt is. “Het is een heel ander gewas, waarbij het uiteindelijk om de inhoudsstoffen gaat en niet zozeer om een mooie paprika of tomaat.”

Onderzoek

Het interactieve themaplein is deze week geopend en laat de opeenvolgende stappen in het proces zien. Tevens is er een bijbehorende 360-graden film, die het gebruik van cannabis van het verleden tot heden laat zien. De deelnemende bedrijven doen met elkaar onderzoek bij Vertify, voorheen Demokwekerij Westland.

Beheer
WP Admin