‘Westlands ‘ho’ tegen klimaatambitie glastuinbouw’

21-03-2019 | Laatste update op 31-08 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Aardwarmte en restwarmte rondpompen door een warmterotonde, ook voorbeelden van wat Thierry Baudet klimaatonzin noemt? - Foto: G&F
Aardwarmte en restwarmte rondpompen door een warmterotonde, ook voorbeelden van wat Thierry Baudet klimaatonzin noemt? - Foto: G&F

De klinkende zege van Forum voor Democratie zet klimaatbeleid op scherp. Om te beginnen in Zuid-Holland.

In de top 10 van gemeentes waar het Forum voor Democratie (FvD) het hoogst heeft gescoord staat Westland op plaats 6. 24,3% van de kiezers schaart zich hier achter Thierry Baudet en zijn kruistocht tegen de klimaatonzin van het politiek establishment.

Ook op tuinbouweiland Voorne-Putten is Forum oppermachtig, zoals het in heel Zuid-Holland de grootste partij is en dus aan zet bij het formeren van een provinciebestuur. Daarvoor is inmiddels VVD-mastodont Hans Wiegel bereid gevonden als informateur te fungeren.

Ingewikkelde rekensom

Die formatie in Zuid-Holland wordt zowel rekenkundig als politiek nog een klus. Mochten de gevestigde partijen het niet zien zitten met de Zuid-Hollandse tak van FvD, dan zou slechts een vijfpartijencoalitie van VVD, Groen Links, D66, PvdA en CDA aan precies de benodigde 28 zetels kunnen komen. Forum zou diezelfde minimale meerderheid kunnen vinden door samen met VVD, CDA en ChristenUnie te gaan regeren. Of, als dat de ChristenUnie allemaal te rechts is, dan zouden hun 3 Zuid-Hollandse zetels ook nog kunnen worden verruild voor de vier zetels die 50Plus en de SGP in Zuid-Holland hebben gehaald.

Gekrakeel rond klimaatbeleid

Ook in Flevoland is FvD aan de bal als (ruim) de grootste. In alle overige 10 provincies is de partij van Thierry Baudet soms gedeeld de grootste en sowieso een blok waar bijna niet omheen is te formeren. Dat betekent dat in heel Nederland de komende jaren slechts met een hoop gekrakeel iets terecht kan komen van een klimaatbeleid. In Zuid-Holland is het bijvoorbeeld de vraag of Forum geld zal willen blijven stoppen in de door het huidige provinciebestuur (nu nog VVD, CDA, D66 en SP) overeengekomen Warmterotonde.

Westlandse bedenkingen

Sowieso lijkt deze verkiezingsuitslag een opvallende tegenstem (zo niet een ‘nee’ dan toch een ‘ho eens even‘) tegen de door de glastuinbouw met ambitie opgepakte energietransitie. Dat in het Westland een kwart van de kiezers tegen het klimaatakkoord stemt, kan bijna niet anders betekenen dan dat ook onder de Westlandse glastuinders eenzelfde sentiment sterk leeft. Daar kan Glastuinbouw Nederland moeilijk stilzwijgend aan voorbij.

Meer over


Beheer