Doorgaan naar artikel

Westland wil hyperloop en containerterminal

Een hyperloop naar de Rotterdamse haven, een containerterminal en een nieuw groot OV-knooppunt bij het World Horti Center. Dat zijn drie opvallende ambities van het Agrologistieke Cluster Westland.

Het Westland moet stevig investeren in bereikbaarheid als het de ambitie wil waarmaken het logistieke tuinbouwcluster nummer 1 van Europa te zijn. De stichting Cluster Agrologistieke Bedrijventerreinen Westland en de gemeente Westland maakten vandaag die ambitie bekend op de Fruit Logistica in Berlijn.

Supersnel goederenvervoer met cargoloop

Op het verlanglijstje van de 29 Westlandse bedrijventerreinen en de Westlandse glastuinbouw staat een zogeheten cargoloop. Een ambitieuze wens, gezien het feit dat de enige railverbinding nu de metrolijn is van Hoek van Holland langs de Nieuwe Waterweg richting Rotterdam. Die zou ook ingericht moeten worden voor goederenvervoer in de nacht. De cargoloop in de vorm van een hyperloop zou boven het bestaande wegennet de Westlandse bedrijven moeten verbinden met de Rotterdamse haven. Voor inkomende en uitgaande containers zou er een goede vaarverbinding (een barge) moeten komen vanaf de Maasvlakte. Ook zou er een nieuwe containerterminal moeten komen ter hoogte van de Maeslandkering tussen Hoek van Holland en Maassluis.

Werknemers uit Den Haag en Rotterdam

Iets minder futuristisch dan supersnelle buizenpost is de wens om een groot nieuw openbaar vervoer knooppunt te realiseren bij het World Horti Center in Naaldwijk. Dat zou de tuinbouwbedrijven beter bereikbaar moeten maken vanuit Rotterdam, Den Haag en Delft. Veel mensen die in het Westland werken wonen in een van die steden.

Ook zouden er shuttlebussen moeten gaan rijden tussen de 29 Westlandse bedrijventerreinen. Om al dit wegvervoer niet te laten stropen staan er flinke verbeteringen aan de grote provinciale wegen op de rol. Maar ook zouden er veel beter fietsverbindingen moeten komen en faciliteiten voor deelvervoer met e-bikes en e-scooters.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin