Westland: ‘moderne slavernij’ overtrokken

20-12-2017 | Laatste update op 03-08 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De gemeente Westland heeft na de onrust door een Telegraaf-artikel ‘Moderne slavernij in Nederlandse kassen’ een onderzoek ingesteld naar de situatie in het Westland.

De gemeente komt tot de conclusie dat de ernstige beweringen in het artikel niet zijn aangetroffen. Als pluspunt van deze onrust noemt de gemeente dat het goed is dat alle instanties elkaar sneller weten te vinden, want achter de schermen is veel contact geweest tussen instanties in de afgelopen weken.

Uit een memo van wethouder Rijneveen van de gemeente Westland blijkt dat hij gebeld is door minister Wouter Koolmees van SZW. Uit dat gesprek volgt een afspraak voor een werkbezoek in februari.

Westland in overleg met LTO en uitzendbranche

Koolmees is op de hoogte gebracht van de Westlandse aanpak van misstanden bij bewoning voor arbeidsmigranten. De gemeente blijft in overleg met instanties als LTO en uitzendbranche om de kwaliteit van huisvesting te verbeteren, maar roept ook de Inspectie SZW op om alert te blijven.

Koolmees zegt geïnteresseerd te zijn in de Westlandse aanpak. De gemeente heeft ernstig behoefte aan uitbreiding van het aantal bedden in de gemeente, maar krijgt moeilijk draagvlak voor grote migranten wooncomplexen.

Looninhouding en discriminatie niet toegestaan

Eind vorige week beantwoordde minister Koolmees kamervragen van de SP over het Telegraaf-artikel. Daarin stelde Koolmees onder meer dat verrekeningen en inhoudingen op het minimumloon niet meer zijn toegestaan, net als zwangerschapsdiscriminatie. Koolmees kan de Inspectie SZW niet vragen gericht onderzoek te doen naar bedrijven, maar Koolmees stelt dat de Inspectie SZW dergelijke signalen ‘heel serieus’ neemt. Ook de inspectiediensten van private keurmerken als SNA, NBBU en SNF zeggen de signalen uit de rapportage zeer ernstig te nemen.

Uit de reactie van de gemeente Westland valt op te maken dat het uitzendbureau dat in het artikel wordt genoemd nog altijd zijn keurmerken heeft.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer