Westland meest sociale gemeente volgens FNV

15-09-2016 | Laatste update op 12-10 | |
Westland meest sociale gemeente volgens FNV
Westland meest sociale gemeente volgens FNV

Volgens de Lokale Monitor van FNV is Westland de meest sociale gemeente van Nederland. De vakbond roemt Westland vooral om het actieve beleid tegen verdringing op de arbeidsmarkt.

In de Lokale Monitor, beoordeelt FNV iedere twee jaar het sociale beleid van gemeenten. Achter Westland komen Amsterdam en Den Haag staan gedeeld op de tweede plaats. Op 3 staan Oss, Smallingerland en Maastricht met omliggende gemeenten.

“Westland toetst consequent op verdringing van bestaande banen bij het bieden van werk aan mensen met een uitkering. Het is daarmee  – helaas – een uitzondering: meer dan de helft van de gemeenten toetst dit ondanks hun wettelijke plicht niet of onvoldoende”, aldus de bond.

Westland tekende onlangs nog samen met Den Haag, Delft, Midden-Delfland en Rijswijk en met vakcentrale FNV een protocol tegen verdringing. Daarin staan afspraken om naast het voorkomen van verdringing op de arbeidsmarkt ook werken zonder loon tegen te gaan en te zorgen dat werknemers volgens cao-lonen betaald worden.

Voor deze gemeenten geldt dat er na een proefplaatsing van een uitkeringsgerechtigde bij een bedrijf geen proeftijd meer volgt. Bovendien mag een proefplaatsing voor de meeste werknemers nog slechts maximaal een maand duren waarbij werkgevers de intentie hebben om de persoon in dienst te nemen. Dit om te voorkomen dat het voor werkgevers niet rendabel wordt om proefplaatsingen aan elkaar te rijgen.

In totaal hebben 144 gemeenten deelgenomen aan de Lokale Monitor. Hieronder zijn alle grote steden (300.000 inwoners of meer). Bekijk hier het hele rapport.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer