Doorgaan naar artikel

Westland levert voor Voedselbank Rotterdam

Groentetelers uit het Westland leveren sinds kort groenten en fruit aan de Voedselbank in Rotterdam.

Afgelopen maand werd vanuit Voedselbanken Nederland de stichting Groente en Fruit Brigade opgericht. De stichting levert overschotten van groentetelers in het Westland exclusief aan voedselbanken.

Volgens Elianne Leeffers, projectleider van het verzamelpunt voor de groenten en het fruit, is de interesse onder telers groot.

De stichting is sinds 2 weken operationeel en begint klein. “We werken nu samen met de Best Fresh Group. Handelaren die daar bij aangesloten zijn, leveren aan de stichting.”

Ondertussen is er al een lijst van 30 telers, AGF-handelaren en coöperaties die interesse tonen om ook hun overschotten te leveren, volgens Leeffers. “Eind maart hebben we met een event aandacht gevraagd voor ons initiatief. Van daaruit is veel steun gekomen van telers”, aldus Leeffers.

Levering aan alle voedselbanken in Nederland

De ambities zijn groot. “We willen uiteindelijk wel naar levering aan alle voedselbanken in Nederland. We moeten onze afspraken aan telers, om de groenten en fruit op te komen halen, echter wel na kunnen komen. Daarom beginnen we klein.” Zodra het aantal vrijwilligers en de logistieke middelen het aan kunnen, wil de stichting verder uitbreiden.

4 telers leveren zo’n 15 ton voedsel

Normaal gesproken werden deze overschotten vooral weggegooid omdat ze niet voldoen aan de standaarden van de supermarkten. Er zijn met de leveranciers afspraken gemaakt over de goederen. De aangeleverde producten moeten nog in goede conditie zijn en nog enkele dagen houdbaar. In de eerste 2 weken van het bestaan van de stichting is er door 4 telers zo’n 15 ton voedsel aangeleverd.

Op dit moment heeft de brigade één klant: Voedselbank Rotterdam. Maar de hoeveelheid groenten en fruit die de voedselbank krijgt, is nu al meer dan ze kunnen verwerken in de pakketten. Daarom komen ook andere voedselbanken groenten en fruit ophalen in Rotterdam.

Bekijk ook de video van regionale omroep WOS over het initiatief:

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin