Doorgaan naar artikel

Westland geeft inzage in kosten en aankoop kassen

Foto: Groenten & Fruit

Foto: Groenten & Fruit

Voor de aanleg van een nieuw bedrijventerrein heeft gemeente Westland inzage gegeven in de kosten voor verwerving van kassen en sloop. Het gaat om uitbreiding van het bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk. Daarvoor wordt meer dan 18 hectare kassen (13 bedrijven) opgekocht en gesloopt, een buitengewoon grote opkoopregeling voor glastuinders.

De Raad van State oordeelde in september vorig jaar dat de gemeente te weinig inzicht heeft gegeven in de exploitatieplannen, de kosten van verwerking en sloop van kassen bijvoorbeeld. In een nieuw exploitatieplan voor dit terrein Honderland 2 is daarin nu voorzien.

Grondwaarde

Zo wordt duidelijk dat bij de taxatie van gronden met voornamelijk kassen de taxateur in 2017 uitging van een grondwaarde van € 75 per vierkante meter. De meeste gronden zijn sinds begin 2017 al aangekocht waardoor deze grondprijs alweer verouderd is. Voor een aantal bedrijven is de uitkooponderhandeling uitgelopen en kan in onteigening uitlopen.

Voor de sloop van in totaal 182.000 vierkante meter kassen wordt in de grondexploitatie rekening gehouden met een kostenpost van € 8,50 per vierkante meter. Dat komt neer op € 1,5 miljoen.

Lees hier het taxatierapport van de kassen in dit gebied uit 2017. Dat rapport was al openbaar.

Lees hier het exploitatieplan dat de gemeente Westland heeft opgesteld om tegemoet te komen aan de uitspraak van de Raad van State.

Beheer
WP Admin