Doorgaan naar artikel

Westland: beleid brijnlozingen twee jaar verlengen

Glastuinbouw in gemeente Westland. Provincie Zuid-Holland werkt aan nieuw beleid om het grondwater beter te beschermen. - Foto: ANP

Glastuinbouw in gemeente Westland. Provincie Zuid-Holland werkt aan nieuw beleid om het grondwater beter te beschermen. - Foto: ANP

Gemeente Westland wil dat tuinders nog twee jaar zout bewerkt water (brijn) in de ondergrond kunnen terugpompen.

Brijn ontstaat als restproduct wanneer brak grondwater wordt bewerkt tot zoet water in de kas. Het brijnwater met de zouten uit het gezuiverde water brengen tuinders nu nog terug in de diepere ondergrond. De provincie Zuid-Holland werkt aan nieuw beleid om het grondwater beter te beschermen. Niet duidelijk is wat dit beleid precies gaat worden en hoe stevig de aanscherpingen zijn. De provincie komt pas in 2024 met de beleidsplannen.

Nu het beleid van gemeente Westland voor bijnwater eind 2023 afloopt, wil het college van burgemeester en wethouders dat het wordt verlengd tot eind 2025. De gemeenteraad moet daar nog wel mee instemmen. Als die het goedkeurt, betekent het dat tuinders toestemming hebben om brijn te lozen tot eind 2025 onder de nu geldende voorwaarden.

Maatregelen De Lier

Westland wil het Hoogheemraadschap van Delfland per brief informeren dat de gemeente het brijnbeleid met twee jaar verlengt. Het Hoogheemraadschap van Delfland zou dan prioriteit moeten geven aan een aanpak voor grondwateronttrekkingen om bodemdaling rond De Lier op korte termijn te stoppen. Wat dat betekent voor bedrijven in dit gebied, wordt niet duidelijk uit de stukken.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin