Doorgaan naar artikel

‘Werkplanning tijdens teeltwisseling respecteren’

Paprika. - Foto: Groenten & Fruit. premium

Paprika. - Foto: Groenten & Fruit.

Op de locatie van VGT in het Zeeuwse Westdorpe is de teeltwisseling in volle gang.

De teelt is naar tevredenheid afgerond, goed in lijn met andere jaren. Al was het geen makkelijk jaar met de uitzonderlijk hete zomer. Er zijn hogere etmaaltemperaturen gedraaid en er is meer geschermd tegen felle instraling. De planten gaven dit jaar ook meer lengtegroei te zien.

Planning uitvoeren

De huidige teeltwisseling in uitvoering is vooraf grondig gepland. Alles is goed doorgesproken met de loonwerkers, en de teeltverantwoordelijken hebben gelukkig al een aantal jaren ervaring met wat er komt kijken bij teeltwisselingen.

Koen Neyens: “Het is nu zaak dat iedereen die werkplanning goed respecteert, zodat alles goed en op tijd wordt uitgevoerd. We hopen dat het op schema gaat, en dat we niet geconfronteerd worden met storingen aan versnipperaars of andere apparatuur van loonwerkers.”

Voldoende tijd nemen

Als de nieuwe teelt straks op 26 november weer start, wil Neyens alle aandacht daar direct vanaf het begin volledig op kunnen richten. De teeltwisseling en voorbereidende werkzaamheden wil hij dan ook voor die tijd helemaal afgerond hebben, zonder dat er dan nog laatste klussen resteren die tussendoor in de teelt nog aangepakt moeten worden.

Alles helemaal proper maken en net voor de start van de nieuwe teelt goed ontsmetten

“We willen dat alles, maar dan ook alles, in de teeltwisselingsperiode gedaan is. Daarom nemen we er bewust voldoende tijd voor. We pakken er 4 weken voor, al zou het best sneller kunnen. Met ertussendoor nog een bewust niet ingeplande zaterdag, die we kunnen gebruiken mocht er toch links of rechts iets mis lopen, in de planning of door storingen.”

Grondige schoonmaak

Alle schoonmaakwerkzaamheden worden uitvoerig en grondig aangepakt. “Alles helemaal proper maken en net voor de start van de nieuwe teelt goed ontsmetten. Daarbij wordt jaarlijks alle plastic vervangen, net als de steenwolmatten.”

Voorbereidingen nieuwe teelt

Behalve het uitvoeren van de schoonmaakwerkzaamheden, worden ook andere benodigde voorbereidingen tijdens de teeltwisselingsperiode uitgevoerd. Zoals het onderhoud en afstellen van de ketelbranders. “En er komt nieuwe software in de klimaatcomputer. Zulke dingen doen we ook nu. Dan kun je het goed testen. Want als er storingen zijn of dat de computer wegvalt, dan kan dat beter nu gebeuren. Niet straks als er planten in de kas staan tijdens de teelt.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Image
Koen Neyens

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin