Doorgaan naar artikel

‘Werknemers dupe van Spaanse werkgeversstaking’

'Werknemers dupe van Spaanse werkgeversstaking'

'Werknemers dupe van Spaanse werkgeversstaking'

De vakbond Fitag UGT verklaart dat werknemers de dupe worden van de ‘staking’ van de werkgevers in de tuinbouwsector vandaag omdat zij niet worden doorbetaald.

Vandaag hebben de pakstations en commerciële centra in Almería hun deuren dicht gehouden in navolging van een oproep van telersorganisaties Coag en Asaja. De actie is een protest tegen de lage prijzen en de macht van de grote retailketens. Het lijkt erop dat er vandaag weinig is gewerkt in de kassen en pakstations van de provincie Almería. “Dit gaat ten koste van tien duizenden werknemers die oogstwerk doen of in de pakstations werken, zegt UGT. Want de verloren uren worden volgens de bond niet vergoed. “We respecteren dat de sector opkomt voor betere prijzen, maar er zijn andere manieren om een betere regulering van de prijzen te bewerkstelligen. Nu wordt de werknemer gestraft die in de hele keten toch al de meest kwetsbare positie inneemt”, schrijft de vakbond in een persverklaring aan het eind van vanmiddag.

‘Veel te veel subsidie’

Gisteren kreeg de sector ook al scherpe verwijten van CCOO (Comisiones Obreras). Volgens de vakbond ontvangen de telers in Almería uitzonderlijk veel subsidie, terwijl velen aan de andere kant hun werknemers uitbuiten. Via een persverklaring heeft ook CCOO de ‘werkgeversstaking’ van vandaag verworpen. Volgens de bond ontvangen de telers juist al ‘disproportioneel’ veel subsidie via GMO en de regering van Andalusië voor vorming, brandstofsubsidie en verzekeringen. Als voorbeeld wordt de 5 miljoen euro genoemd die beschikbaar is gesteld voor de betaling van teeltverzekeringen.

“Deze discriminatie is niet te tolereren”, zegt secretaris Jesús Villar van CCOO. “Dit staat in schril contrast tot de slechte werkomstandigheden en de salariëring.”

Beheer
WP Admin