Doorgaan naar artikel

Werklustige scholieren in de kas

Na een winter hard werken, is de kas bijna klaar voor de teelt.

Dat is altijd een hele klus, maar wij zijn bevoorrecht met een grote groep werklustige scholieren, die op de zaterdagochtenden en in vakanties de handen uit de mouwen steken. We zorgen ervoor dat we het hele jaar elke zaterdagmorgen werk hebben, zodat we een vaste groep hebben en behouden.

Ze worden gevormd door het werk wat ze moeten doen. Alles komt niet vanzelf aanwaaien

Ik geniet enorm van het enthousiasme en de drive die het gros laat zien. Het is enorm mooi om te zien hoe een jong broekie, dat op de eerste dag door moeders gebracht wordt, uitgroeit tot een volwassen vent. Ze worden gevormd door het werk wat ze moeten doen. Alles komt niet vanzelf aanwaaien. En ja, het regent weleens als ze op de fiets zitten, daar krijgen ze niks van. En 7.00 uur starten is geen 7.05 uur. Ik zie ze daar in groeien. In de eerste plaats draait het om het werk dat gebeuren moet, maar ondertussen is er tijd voor een grap of een goed gesprek.

Waardering voor leraren

Natuurlijk blijven het gewoon pubers, die zo af en toe even de grens op moeten zoeken en gecorrigeerd moeten worden. En als een jonkie een te grote broek aantrekt, worden ze vanzelf door de anderen wel op hun plek gezet. Aan het eind van een lange vakantieperiode groeit mijn waardering voor leraren die vervolgens de rest van het jaar het zaakje in het gareel mogen houden. Toch zou ik hen voor geen goud willen missen.

Op ons bedrijf is het zo dat de hele club in ál het werk meedraait. Vanaf het kleine plantje tot een productief gewas en tot en met het uitruimen en schoonmaken. Het mooie hieraan is dat ze meegroeien met het gewas. Dat geeft ook ruimte om uit te leggen waarom bepaalde handelingen nodig zijn: waarom we blad plukken of waarom we biologische bestrijders uithangen.

Het mooie hieraan is dat ze meegroeien met het gewas

Ze leren begrijpen dat met donker weer de productie tegenvalt en dat het met stralend zomerweer weleens een uurtje later wordt. Dat we werken met een levend product en dat niet alles maakbaar is. Maar anderzijds kunnen wij ook laten zien met hoeveel passie we samen tot een prachtig eindproduct komen. Kortom: wat een prachtig vak is het! Ik ben ervan overtuigd dat die boodschap blijft zitten tussen de oren. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Corné Stouten

is komkommerteler in Oosterland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin