Doorgaan naar artikel

‘Werkloze arbeidsmigranten?’

Archiefbeeld van Poolse arbeidsmigranten op een recreatiepark. - Foto: ANP

Archiefbeeld van Poolse arbeidsmigranten op een recreatiepark. - Foto: ANP

Werkloze arbeidsmigranten. Dat klinkt paradoxaal. Maar het Rode Kruis ging vorige week met voedselpakketten naar ze toe in Zeewolde (Flevoland).

Daar zitten meer dan duizend migranten in een vakantiepark en die maken allemaal geen veertig uur per week meer. Dat is wel nodig om de huur en de boodschappen te kunnen blijven bekostigen.

Roemer wil vergunningen voor uitzendbureaus

Misschien zijn er nog wel een paar telers die denken: stuur ze maar naar mij toe. Want de tuinbouw voelt nog steeds krapte als het gaat om beschikbare goede arbeidskrachten. Zodanig zelfs dat LTO Nederland namens alle tuinders de politiek vraagt om weer tewerkstellingsvergunningen voor mensen van buiten de EU.

En dat zijn niet de enige vergunningen waar om wordt gevraagd. Emile Roemer vraagt het kabinet om vergunningen voor uitzendbureaus. En om verplichte registratie van arbeidsmigranten in de gemeentelijke basisadministratie. En een hele papierwinkel voor het helemaal goedgekeurd krijgen van de huisvesting van die noeste arbeiders.

Adviezen Roemer geënt op 5% rotte appels in tuinbouw

De adviezen van de commissie-Roemer stuiten goede werkgevers tegen de borst, aldus LTO-bestuurders vorige week. Omdat ze compleet zijn geënt op de 5% rotte appels in de mand. Maar een sector die groot is geworden door nou juist met succes te streven naar 0% rotte appels (of tomaten of asperges) in de doos, die zou Roemers streven toch moeten toejuichen. Zeker als met al dat papierwerk de boel dan ook tot achter de komma perfect geregeld is.

Bevattelijk voor gekoeioneer en gemanipuleer

Hoeveel papier je er tegenaan gooit, mensen met andere culturele achtergronden die hierheen komen, verlokt door cao-lonen en door landgenoten die zich graag als bemiddelaar opwerpen, zullen altijd met een informatieachterstand aankomen. En dus zullen die vrouwen en mannen bevattelijk zijn en blijven voor gekoeioneer en gemanipuleer. En dan zal papier zoals altijd geduldig zijn, maar nooit waterdicht.

Beheer
WP Admin