Doorgaan naar artikel

Werkgevers omzeilen transitievergoeding zieke werknemers

Image

Bij iedere nieuwe wet worden de mazen van die wet al snel gevonden. Dat geldt ook voor de Wet Werk en Zekerheid (WWZ).

Werkgevers hebben een creatieve manier gevonden om de transitievergoeding, die ze sinds 1 juli bij ontslag moeten betalen, te omzeilen, meldt De Volkskrant. Zieke medewerkers die na twee jaar ziekte mogen worden ontslagen, worden onbetaald in dienst gehouden. Hiermee wordt de te betalen ontslagvergoeding vooruitgeschoven.

Volgens Pascal Besselink, arbeidsrechtjurist bij juridisch dienstverlener DAS ervaren werkgevers het als zeer onrechtvaardig dat ze zieke medewerkers na twee jaar een ontslagvergoeding moeten meegeven. “Deze werkgevers hebben al twee jaar loon doorbetaald zonder dat daar iets tegenover stond. En ze hebben er vaak alles aan gedaan om de zieke medewerker weer aan de slag te krijgen. Dan gaat het soms ook nog om een medewerker die ziek is geworden door iets wat niets met het werk te maken heeft”, aldus Besselink.

Sinds 1 juli hebben werkgevers alleen nog de mogelijkheid om ontslag van zieke werknemers aan te vragen via UWV. Hoeveel werkgevers op deze manier het uitbetalen van de transitievergoeding uitstellen, is onbekend.

Het UWV zegt de constructie te kennen. “We weten dat bedrijven hierover nadenken”, zegt een woordvoerder. “We weten nog niet hoe het gaat uitpakken. Er zitten risico’s aan voor een bedrijf. Zo’n werknemer kan zich later alsnog melden om te komen werken.” Bovendien lopen bedrijven het risico dat ze zieke werknemers bij een reorganisatie in dienst moeten houden en een gezonde, productieve medewerker moeten ontslaan.

Bekijk meer

Delen

Image
Eric Beukema

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin