Doorgaan naar artikel

Werken in vakantietijd

Foto: Canva

Foto: Canva

Vakantietijd. Vroeger, in mijn jeugd, draaiden er bergen tomaten, sla en komkommers door. Volgens mij met een minimumprijs van 5 (gulden)centjes voor een krop sla. Ik kan het mis hebben, want ik reed als 8-jarige achterop de aanhanger mee met de trekker naar de veiling. Op tijd weg, want op zaterdag ochtend moest je voor 12:00 uur binnen zijn. Lossen op Delft Westerlee, daarna de veilbrief ophalen, vakje 680.

Nu geen doordraai, maar zorgen dat je niks of juist niet te veel hebt. De prijzen blijven hetzelfde, voor net zoveel. Afgelopen weekend heb ik de balans voor de eerste helft 2023 opgemaakt. Ik liep best wel achter in productie, maar juli heeft veel goedgemaakt. Gek genoeg loop ik qua opbrengst (ondanks het koude voorjaar) nu bijna zoals begroot. Ik moet wel toegeven dat alles 10% duurder is geworden. Met name arbeid, verpakking, energie (ik gebruik niet veel, maar toch) en plantjes.

Knettermooi najaar

In augustus verwacht ik veel selderij voor de export te snijden. Maar ik gok eigenlijk op een knettermooi najaar. In september en oktober nog even flink oogsten/verkopen voor goede prijzen en dan eens opnieuw wat saldobegrotingen maken. Als de prijs van plantmateriaal met 20% is gestegen in 3 jaar tijd, maar de kiloprijs zelfs wat is gedaald, dan gaat er iets niet goed.

Dat zou Nederland ook moeten doen. Alle agrarisch onderwijs gratis

Misschien een leuke klus of een toffe leeropdracht voor de nieuwe stagiair. Die gaat in Denemarken de bio-opleiding volgen. Dat is 10 weken fulltime les en dan 37 weken stage in Nederland. Volledig vergoed door de Deense overheid. Hoe cool is dat? Dat zou Nederland ook moeten doen. Alle agrarisch onderwijs gratis. Want we hebben straks nog wel wat boeren en tuinders nodig. Met dank aan Timmermans en zijn Farm to Fork en Natuurwet.

Ik verwacht dat veel gewasbeschermingsmiddelen niet meer beschikbaar zijn. Dus meer handjes, en of robotica nodig. Land is er nog voldoende, zolang we het niet vol zetten met huizen, wegen, zonnepanelen en volgens mij niet rendabel te rekenen voedselbossen.

Bekijk meer

Delen

David Luyendijk
David Luyendijk

Biologisch groenteteler in Roelofarendsveen (Z.-H.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin