Doorgaan naar artikel

‘Wekelijks 30 millimeter beregend’

“Ruim 90% hebben we wel geoogst”, stelt Frans van den Goorbergh in Bavel vast. Hij ondervindt dan ook weinig problemen in zijn plantingen groenselderij.

Het ras waarin hij nog tot het einde van seizoen oogst, is Tango. De kwaliteit is goed, in tegenstelling tot vorig jaar is er tot op heden niet of nauwelijks last van bladvlekkenziekte. Ook bladluizen of wantsen spelen geen rol van betekenis. “We hebben met ons vaste spuitschema prima onder controle”, aldus Van den Goorbergh. Dat spuitschema is onveranderd een wekelijkse bespuiting met Spruzit en afwisselend Score of Amistar, met in achtneming van de veiligheidstermijnen. Op 23 september had hij nog vier plantingen te gaan voor de oogst. Naar verwachting zullen de laatste in de eerste of tweede week van november geoogst worden.

11 millimeter neerslag

Omdat hij zelf met telescopen kan beregenen, had de hitteperiode geen invloed op de gewassen. Er is hier in de afgelopen maand ongeveer 11 millimeter neerslag gevallen. We hebben wekelijks tussen anderhalf en twee uur beregend, dat is zo’n 30 millimeter per keer. Daarmee hebben de gewassen goed aan de groei kunnen houden.”

Heel aardig seizoen

Al een beetje terugblikkend op 2016. “Dit jaar is beter verlopen dan vorig jaar. Het scheelt dat je weer een jaar ervaring hebt opgedaan. In het voorjaar is wel sprake geweest van schot, maar dat was bij iedereen en dat betekende dat iedereen vroeg begonnen is met oogsten. Ik teel op contract, maar in de vrije handel is de vraag gebleven. Iedereen is dus door kunnen blijven gaan met snijden en is ook bij met snijden. Met ruim 90% hebben we goed slagingspercentage gehaald en er zijn nauwelijks problemen met insecten of bladvlekken geweest. Al met al is er nu al, met nog vier plantingen te gaan, sprake van een heel aardig seizoen.”

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Share this

Afbeelding
Frans van den Goorbergh

groenselderijteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin