Doorgaan naar artikel

‘Weinig gemerkt van VN-jaar’

Het ‘International Year of Fruit and Vegetables’, dat was dus 2021. Uitgeroepen door de Voedsel en Landbouw Organisatie (FAO) van de Verenigde Naties.

Deze column is geschreven voor het gepresenteerde regeerakkoord op woensdag 15 december.

Doel was om meer nadruk te leggen op het belang van gezond eten en het belang van duurzame productie en het terugdringen van de enorme voedselverliezen (en verspilling) in de naoogstketen. Ook met het oog op de coronapandemie kan een gezonde levensstijl net het verschil maken of je wel of niet op de intensive care belandt. Naast een overzichtelijke website met veel documentatie, zinvolle weetjes en tips heb ik echter niet veel activiteiten in de praktijk gezien. Al jaren wordt er door de sector aangedrongen op verlaging van de btw op groenten en fruit, maar die is nog steeds 9%, net zoveel als de btw op chips, snoep en suikerhoudende frisdranken.

Ook heb ik bij de supermarkten weinig acties gezien om gezond eten met groenten en fruit extra onder de aandacht te brengen. Ik had ook gehoopt dat er wellicht extra geld zou worden uitgetrokken in Nederland, of in Europees verband, voor innovatief onderzoek om de kwaliteit van verse producten te verbeteren en verliezen en verspilling in de keten terug te dringen. Of, en dat is wellicht nog belangrijker, innovatieve acties om de consumptie van groenten en fruit op een hoger plan te brengen. Er zal achter de schermen vast een hoop gebeurd zijn, maar ik betwijfel of de doelen dichterbij zijn gekomen. Het heeft mij wel getriggerd om de feiten nog eens op een rijtje te zetten.

An apple a day keeps the doctor away

Groenten en fruit zijn een belangrijke bron van een mineralen, vitaminen, nutriënten en vezels en er is onomstotelijk bewijs dat een hoge groenten- en fruitconsumptie de kans op ziekten verkleint. Voor bepaalde vormen van kanker en voor hart- en vaatziekten, beroertes en TIA’s is dit inmiddels overtuigend aangetoond. De Gezondheidsraad beveelt daarom een minimale consumptie van 200 gram fruit en 200 gram groenten per dag aan. Dat lijkt niet veel, maar in werkelijkheid zitten de meeste mensen, wereldwijd, maar net op de helft. Recent verscheen in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet een uitgebreid artikel hierover. Met name de lage fruit-inname is in veel landen aantoonbaar een veroorzaker van extra overlijdens en verlies aan kwaliteit van leven. De bekende zegswijze ‘An apple a day keeps the doctor away’ is dus gewoon ook waar; maar neem er dan liever maar gelijk twee, nog beter.

Share this

Afbeelding
Ernst Woltering

Hoogleraar product fysiologie Wageningen Universiteit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin