Doorgaan naar artikel

Weinig gebreken in hardfruit

Image premium

De afzet van het hardfruit is goed op gang gekomen, maar is wat later dan in voorgaande jaren. Met de kwaliteit is niet veel mis.

De Triomphe de Vienne waren opperbest. Schilgebreken kwamen vrijwel niet voor en de vorm was uitstekend. Andere gebreken, zoals een lichte hageltik of wat lichte verruwing kwamen weliswaar voor, maar waren zo miniem dat dit geen naam mocht hebben.

De kwaliteit van de nieuwe oogst Elstar was prima. Problemen vanwege de rijpheid kwamen niet voor. Vrijwel alle partijen voldeden aan de Jodiumtest, waardoor afkeuringen gelukkig achterwege konden blijven.

De nachten zijn koud en dit had een positieve invloed op de kleur van de vruchten. Prima kleur dus. Bovendien hadden de appelen een mooie groene ondergrond en dat is wat de consument wil. Wel is al zichtbaar dat dit jaar waarschijnlijk meer problemen met de kwaliteit te verwachten zijn. De afgelopen weken waren er nog geen problemen en dat had alles te maken met het feit dat gebreken zoals hagelschade en vorstschade goed werden uitgesorteerd.

Jonagold

De oude oogst Jonagold was nog steeds prima van kwaliteit. De vruchten waren stevig, de schil mooi droog en schilgebreken kwamen vrijwel niet voor. De appelen hadden meestal veel kleur en de ondergrond was aan voldoende groen. Dit wil echter niet zeggen dat niet ook vrij rijpe partijen aangetroffen werden.

In de handelskanalen worden ook veel clubrassen van het Zuidelijke Halfrond aangetroffen. De kwaliteit van rassen zoals Cripp’s Pink, Braeburn en Tenroy was prima en gaf weinig problemen tijdens de importinspecties.

Aardbei

Na een dip in de kwaliteit tijdens de warme zomerperiode, is op dit moment de kwaliteit van de aardbeien weer goed. Tijdens het hete weer waren er veel problemen met drukplekjes en vruchten met rotplekjes. De partijen zijn nu gezond en goed op kleur. Problemen met de vorm of met andere gebreken waren er niet.

Delen

Image
Fred Jacobs

specialist kwaliteitszaken groenten en fruit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin