Doorgaan naar artikel

Weggeefactie Tommies ontketent run en mediastorm

De snoeptomaatjesweggeefactie van Greenco veroorzaakte een ware run op de tomaatjes. - Foto's: Ton van der Scheer

De snoeptomaatjesweggeefactie van Greenco veroorzaakte een ware run op de tomaatjes. - Foto's: Ton van der Scheer

In een middag tijd waren alle gratis 6 miljoen Tommies in Middenmeer en Honselersdijk weg. De korte maar hevige mediastorm ging ook weer liggen en de rust is weergekeerd.

De weggeefactie van Greenco zou eigenlijk vrijdag en zaterdag in beslag gaan nemen. Zo lang zou het wel duren om 60 ton snoeptomaatjes ‘met een krasje’ weg te geven. Dé snoeptomatenteler van Nederland had echter het effect van het woordje ‘gratis’ nog onderschat.

Eén advertentietje op Marktplaats, waar steeds meer lokale, regionale en landelijke media lucht van kregen en aandacht aan besteedden, tot aan het NOS radiojournaal toe, bleek genoeg om een ware run op de tomaatjes te laten ontstaan.

De snoeptomaatjesweggeefactie van Greenco veroorzaakte een ware run op de tomaatjes. - Foto's: Ton van der Scheer

De snoeptomaatjesweggeefactie van Greenco veroorzaakte een ware run op de tomaatjes. – Foto’s: Ton van der Scheer

Jong en oud, mensen op de fiets en in mooie, grote auto‘s, in korte broek of met lange jurk en hoofddoek, met tassen van de Action of met vouwkratten van Albert Heijn: voor gratis Tommies kwamen ze graag naar het Greenco pakstation in Honselersdijk. Van 13.00 tot 17.00 zouden daar en bij het bedrijf op Agriport A7 de tomaatjes worden weggegeven. Liever dat dan ze te moeten weggooien.

Een file op de Middelbroekweg

Om vijf over een stond er op de Middelbroekweg al een file. Enige verkeersdrukte was wel verwacht. Zowel aan de Middelbroekweg als aan de Zwethlaan stond een medewerker met een hesje om het verkeer te regelen. De mensen werden met hun tassen, kratten en dozen, die ze volgens de instructie op Marktplaats hadden meegenomen, naar de zijkant van het kantoor geleid. Daar stonden de zwarte klapkratten met afgekeurde snoeptomaatjes te wachten.

Voorzichtig laveren met de heftruck

Maar lang wachten hoefden ze niet, die kratten. In razend tempo laadden de mensen hun tassen vol. Een medewerker die met de heftruck nieuwe kratten moest komen brengen, had de grootste moeite om tussen de mensen door te laveren. De enige slachtoffers die vielen, waren gelukkig de her en der over straat rollende tomaatjes die onder de wielen platgewalst werden.

Een heftruck moet op het te krap bemeten weggeefterrein laveren. De toeloop was massaler dan verwacht.

Een heftruck moet op het te krap bemeten weggeefterrein laveren. De toeloop was massaler dan verwacht.

Liever weggeven dan weggooien

De actie was ingegeven door de wens om vooral géén bijdrage te leveren aan voedselverspilling door de licht beschadigde en net niet aan de kwaliteitsvereisten voor het merk Tommies beantwoordende tomaatjes weg te gooien. “Door het hete weer en vooral door de hete nachten is de eerste pluk van de nieuwe teelt niet helemaal goed”, vat teler Ab van Marrewijk samen, voor de microfoons en camera’s van De Telegraaf, TV West, AD, Groenten & Fruit en nog wat lokale media.

Probleem met warme nachten

“Wij zijn voor zover ik weet het enige snoeptomaatjesbedrijf dat belicht. Dan krijg je midden in de zomer jonge plantjes. We hebben nog wel gekeken of we het planten iets konden uitstellen, maar dat ging toch niet.” Het ondertussen alweer niet meer zo heel jonge gewas is inmiddels beter stuurbaar en de nachten zijn ook weer wat koeler geworden. Verdere kwaliteitsproblemen worden dan ook niet verwacht.

Ab van Marrewijk van Greenco staat de pers te woord: "Kwaliteitsproblemen door teeltwissel tijdens hete dagen en warme nachten."

Ab van Marrewijk van Greenco staat de pers te woord: “Kwaliteitsproblemen door teeltwissel tijdens hete dagen en warme nachten.”

Op de markt in de weg

Of 60 ton weggegeven tomaatjes nu de volgende oogsten op de markt nog in de weg zullen zitten, valt te betwijfelen. Daarvoor is het aantal mensen dat met grote hoeveelheden tomaatjes naar huis ging weer iets te klein, Die zullen misschien wel nieuwe toepassingsmogelijkheden voor de Tommies ontdekken, want 10 of 20 of 50 kilo snoeptomaatjes wegsnoepen, daar ben je te lang mee bezig. Dus er dan ook soep, pastasaus en chutney van gemaakt kunnen worden, en morgen weer wat anders. Daar zou je normaal gesproken andere tomatensoorten voor gebruiken. Maar met snoeptomaatjes blijkt dat ook te kunnen en verrassende smaken op te leveren.

Beheer
WP Admin