Groenten & Fruit Actueel
||

‘Weg met de kassen!’

De glastuinbouw blijft zich druk maken om negatieve geluiden in de media. Want terwijl Den Haag alles op alles zet om ASML in Nederland te houden, lijkt het establishment de kassen juist koste wat kost het land uit te willen duwen.
Een zaal vol bezorgde tuinbouwprofessionals op het Nationaal Horti Symposium in Gorinchem. Foto: - Ton van der Scheer

Een zaal vol bezorgde tuinbouwprofessionals op het Nationaal Horti Symposium in Gorinchem. Foto: – Ton van der Scheer

De glastuinbouw blijft zich druk maken om negatieve geluiden in de media. Want terwijl Den Haag alles op alles zet om ASML in Nederland te houden, lijkt het establishment de kassen juist koste wat kost het land uit te willen duwen.

Het werd op 6 maart in Gorinchem toch nog spannend toen de nieuwe duurzaamheidsmanager van Oxin Growers de deskundigen en andere opklinkende stemmen op het Nationaal Horti Symposium voorhield: “Ik hoor jullie alleen maar afgeven op Extinction Rebellion, op de economen, op de Haagse politiek. Asjeblieft… doe beter!”

Het symposium op de HortiContact moest aanzetten tot nadenken over de glastuinbouwonvriendelijke dynamiek van de laatste maanden. De gewraakte uitspraken van Klaas Knot bij Buitenhof eerder dit jaar, staan voor een breder sentiment in Nederland: “Die glastuinbouw die drijft op een enorm leger aan goedkope arbeidsmigranten, zijn we die niet liever kwijt dan rijk?”

De Pavlov-reactie bij dit soort kritiek is steeds: vanuit vanuit de kas heel hard terugroepen hoe goed, geweldig en fantastisch, hoe wereldwijd befaamd en geroemd de Nederlandse glastuinbouw is

Met dedain en onwetendheid over kassen praten

Westlands burgemeester Bouke Arends had het zelfs over “dedain”, waarmee de Klaas Knotten van Nederland spreken over onze kassen. En ja, desgevraagd schaarde hij ook zijn eigen partijleider Frans Timmermans in het rijtje van prominenten, die met hun uitspraken over de waarde van de glastuinbouw vooral hun eigen onwetendheid over de sector etaleren.

‘Wij zijn geweldig en fantastisch’

De Pavlov-reactie bij dit soort kritiek is steeds: vanuit vanuit de kas heel hard terugroepen hoe goed, geweldig en fantastisch, hoe wereldwijd befaamd en geroemd de Nederlandse glastuinbouw is. Vanaf zijn spreekgestoelte kaatste energiedeskundige Remco de Boer die terug: “Als je iemand leert kennen en die vertelt alleen maar hoe goed en geweldig hij is, wat denk je daar dan van? Vertelt u als tuinbouw ook wel eens wat u nog niet zo goed is gelukt? En hoe u dat misschien beter zou kunnen doen?”

Tja, de tuinder als wikkende en wegende twijfelaar. Kent u die? Bestaat die wel? Ik vermoed dat die zo lang hebben zitten dubben of ze nou wel of niet naar dat symposium zouden komen, dat ze dus toch maar niet gegaan zijn.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers