Doorgaan naar artikel

‘Weer zelf planten opkweken bevalt steeds beter’

Jan Klep in Oud Gastel startte op 9 juni met het planten van het preiras Krypton, een week later gevolgd door Krypton en Belton.

Krypton had hij vorig jaar voor de eerste keer, voor de oogst eind september, begin oktober. Dat pakte prima uit: “met volop kilo’s, en lang mooi op het veld”. Het belangrijkste ras is, naast nog wat Kenton voor januari en februari en Pluston voor na de winter, het ras Poulton. “Voor de late herfst, maar wij hebben hem er ook de hele winter bij gehad. Het ras kan dat goed hebben.”

Weer zelf opkweken

Voor zaterdag 22 juni stond weer een planting op het programma, al was enkele dagen tevoren nog niet duidelijk of dat werkelijk zou gaan gebeuren: “We hebben ook oogstbare bloemkool, én de preiplanten zijn nog niets te groot.” Klep betrekt de planten tot week 25 van de plantenkweker, daarna schakelt hij over op planten uit eigen opkweek. “Vroeger kweekten we onze planten ook zelf op. Vervolgens zijn we ermee gestopt en lieten alle planten van de kwekerij komen. Drie jaar geleden hebben we de draad weer opgepakt, dat bevalt steeds beter. Dit is ook niet de allerlastigste periode om zelf op te kweken.”Het planten gaat met een Fedele: dit Franse apparaat heeft een rondlopende ketting met lepels. In ieder lepel wordt een plant geklemd. De lepels draaien naar beneden tot in het plantveurtje en de planten worden los gelaten, op een gelijke afstand in de rij. “Dat doen we al een aantal jaren zo. We hebben lang prei geponst, maar dat daar zijn we vanwege de organisatie van de benodigde arbeid mee gestopt. De Fedele bevalt goed, het enige nadeel is dat je min of meer vastzit aan een vast aantal planten per hectare. Om dat te veranderen moet je de hele ketting met de lepels wisselen, omdat de plantafstand bepaald wordt door het aantal lepels op de ketting. De lengte wit is geen probleem, door in de loop van de teelt twee keer aan te aarden.”Aan de bestrijding van onkruid was tot midden week 25 nog niets gedaan. “Dat hebben we nog even uitgesteld, het is te winderig en te droog. Er mag onderhand wel weer een buitje vallen. De eerste planting (van 9/6) hebben we na het planten wel meteen beregend, de volgende planting (16/6) niet.”

Leuk oogsten

De afgelopen weken ging veel aandacht uit naar de oogst van de vroegste bloemkool: na het afgelopen voorjaar was het maar de vraag hoe die teelt zou uitpakken. Goed, blijkt achteraf, met plantingen van 18 maart met de rassen Easytop, Abeni en Prudentia in 5-centimeter perspotten. Abeni was het eerste oogstbaar, dat was op 30 mei en drie dagen voor Easytop. Midden week 25 was Easytop volledig geoogst, van de andere twee rassen stonden de laatste planten nog op het veld. Klep: “Dat was leuk oogsten. De prijs is inmiddels wel stevig onderuit gegaan.” Vorig week werd vooral gesneden in de rassen Brunel en Abeni, beide van latere plantingen. De gevolgen van de paar hittedagen van vorige week waren al wel merkbaar, door wat meer gaten in de kool.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin