Weer kartelvorming in verwerking groente en fruit

19-12-2019 | Laatste update op 08-06 | |
Bij appeloogst gaan de minste appels naar de industrie voor verwerking. - Foto: Bert Jansen.
Bij appeloogst gaan de minste appels naar de industrie voor verwerking. - Foto: Bert Jansen.

Opnieuw zijn prijsafspraken in de verwerking van groente en fruit beboet.

Franse mededingingsautoriteiten hebben zeven bedrijven beboet voor het maken van verboden prijsafspraken bij de verkoop van appelmoes. Verder verdeelden de bedrijven de Franse markt onderling. De totale boete bedraagt € 58,3 miljoen.

Voor appelmoes worden industrie-appels verwerkt, dus ook van Nederlandse telers via Coroos. De appelmoesmakers hadden meer dan 90% van die markt in handen. De zaak kwam aan het rollen toen het Nederlandse bedrijf Coroos het bestaan van het kartel bij de autoriteiten meldde. Daardoor werd die onderneming niet beboet.

Laatste in reeks kartel

De laatste jaren zijn meerdere kartels beboet in de verwerking van groente en fruit. Groenteverwerker Coroos kreeg recent een boete voor prijsafspraken in industriegroente. Niet duidelijk is hoe deze zaken met elkaar te maken hebben. De zaak in industriegroente kwam ook weer voort uit een ander onderzoek naar conservenchampignons. Van die zaak was de Nederlandse verwerker Lutèce de klokkenluider, nu onderdeel van Greenyard.

Inkoopafspraken

Het appelmoeskartel bestond tussen 2010 en 2014. In die tijd betaalden supermarkten te veel voor de appelmoes die ze bij de bedrijven onder huismerk bestelden. Niet duidelijk is of de prijsafspraken gemaakt zijn in inkooptenders. Daarbij kopen supermarkten gezamenlijk in via internet om zo meer druk op leveranciers zetten. Deze wijze van inkoop is sterk gegroeid de laatste jaren, ook bij Franse supermarktketens.

ACM hielp Franse toezichthouder

De Nederlandse mededingingswaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) hielp de Franse toezichthouder bij het onderzoek. ACM verrichte het onderzoek bij Coroos.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer