Doorgaan naar artikel

‘Weer 15 millimeter neerslag, ’t is gewoon een feest’

Foto: Jan Willem Schouten premium

Foto: Jan Willem Schouten

Peter Appelman van Appelman Vegetables in Stompetoren zit op 27 mei kort voor de oogst van zijn eerste broccoli van het ras Cuba.

“Ik verwacht de we rond het weekend aan het snijden zijn. Met Pasen dacht ik nog dat het dit jaar wel snel zou gaan, maar de koude heeft de groei toch geremd. Dat is verder niet problematisch en de retail zit toch nog voornamelijk op Spaans product. Ik denk dat we vanaf week 24 de supermarkten weer volop gaan bedienen met Nederlands product.”

Tot op heden heb ik nog geen rupsen of bladluizen gevonden

Nog geen insecten

De gewassen staan er gezond bij en van insectendruk was tot eind mei geen sprake. “Maar richting het weekend voorspellen ze warmer weer, dus dat kan zomaar weer veranderen. Tot op heden heb ik nog geen rupsen of bladluizen gevonden. Sinds de toelating van Verimark behandelen we de tray daarmee, maar omdat er nog geen insectendruk is, valt over de werking van Verimark nog niets te zeggen. Ik hoop wel dat het middel de hooggespannen verwachtingen gaat waarmaken.”

Normale productie

Na Cuba volgt het ras Ironman dat Appelman volop aan het planten is. Vanaf week 22 worden ook andere rassen geplant, zoals de door Seminis als de beoogde opvolger van Ironman geïntroduceerde Shard en verder Larsson van Rijk Zwaan en Titanium van Seminis. De schermen van Cuba stemmen tot tevredenheid. “Het zijn mooie, voldoende zware schermen. Ik verwacht wel dat we de normale productie gaan halen.”

Voor broccoli heeft Appelman voldoende afzet. - Foto: Jan Willem Schouten

Voor broccoli heeft Appelman voldoende afzet. – Foto: Jan Willem Schouten

Beregenen na planten

Met droogte valt het tot nu toe in Noord-Holland wel mee. “We hebben alle plantingen broccoli, sluitkool en bloemkool kort na planten beregend om ze aan de groei te helpen, maar verder was beregenen nog niet aan de orde. Vannacht is hier weer 10 à 15 millimeter gevallen. ’t Is gewoon een feest, want dat was weer een mooie hoeveelheid om ze goed aan de groei te houden.” Daarvoor werden sommige plantingen ook bemest met kalksalpeter en op sommige plantingen werd een iets stikstof bevattende bladmeststof met spoorelementen toegediend.

In september/oktober kan ik pas zeggen hoe die teelt ons afgaat en of en hoe we ermee verder gaan

Markt bepaalt

In week 24 start ook de oogst van de vroegste wittekool. “Dat is niet anders dan gebruikelijk.” Nieuw voor Appelman is dit jaar de teelt van bloemkool. “Een afnemer heeft gevraagd of wij hen bloemkool willen leveren en de markt bepaalt wat wij doen. Hij betaalt een prijs waarvoor wij kunnen telen. Ik verwacht de eerste half juli te kunnen snijden. Maar in september/oktober kan ik pas zeggen hoe die teelt ons afgaat en of en hoe we ermee verder gaan. Voor broccoli hebben we ook voldoende afzet, dus afhankelijk van hoe het loopt en wat afnemers van ons vragen, kan ons teeltplan er volgend jaar weer anders uitzien. Ik weet echt nog niet welke kant het opgaat.”

Door het koele weer en voldoende vochtige grond pakte de behandeling met bodemherbiciden goed uit en onder de huidige omstandigheden zijn de effecten van aanaarden bij de bewaarkool en schoffelen in alle kool ook prima.

Auteur: Stan Verstegen

Delen

Foto: Lex Salverda
Peter Appelman

Broccoliteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin