Doorgaan naar artikel

Weekverkoop komkommer Venlo op klok zoals in België

ZON en Kompany starten maandag met weekverkoop van komkommer op de veilklok. In België bestaat dat systeem al.

ZON start maandag 24 april om 10.15 uur met deze weekverkoop komkommers op de veilklok. De Belgische veilingen noemen het weekbemiddeling en laten de klok daarvoor draaien in de namiddag op maandag, maar ook op dinsdag en woensdag.

De stap van ZON en Kompany is een belangwekkende uitbreiding van de klokfaciliteiten in Nederland. De verwachting is dat op deze manier veel meer komkommers van telersvereniging Kompany via de klok van ZON worden verkocht. Die samenwerking was er al bij dagveiling.

Via weekverkoop wordt nu verwacht dat meer leveranciers van supermarkten hun vraag zullen neerleggen bij de klok. Als zij leveringsprogramma’s hebben bij supermarkten in binnen- of buitenland kunnen zij zo vier tot tien dagen vooruit product vastleggen.

Verpakkingskeuze staat vast

De klant kan tijdens het veilen van deze partijen de gewenste verpakking kiezen uit de aangegeven varianten op het scherm van de veilklok (Webclock) en kan deze tijdens de verkoop aangeven bij de veilmeester. Het is niet mogelijk om achteraf de aangegeven gewenste verpakking nog te wijzigen. Hier lijkt het Belgische systeem iets soepeler in overigens.

Met de stap van weekverkoop krijgt de veilklok meerdere functies. Zo was er al de ‘gewone’ veiling met directe aflevering. Voorverkoop is ook mogelijk met levering een dag later. Nu worden dus ook grotere en langere contracten geveild voor de klok in Venlo.

De weekverkoop kent een ophoudprijs die door telers in overleg met de verkopers worden vastgesteld. Dat hoeft niet afgeleid zijn van de veilopbrengst eerder op die dag. In de weekprijs zijn verwachtingen over de markt en het aanbod opgenomen. Deze kan dus hoger of lager zijn.

Volumeafspraken

In België wordt weekbemiddeling voor veel meer producten ingezet, met name voor exportpartijen. Daar zit een klein risico aan verbonden die weersafhankelijk is, blijkt uit navraag. Als product op de afleverdag niet het voorspelde gewicht heeft, kan het uitgeleverde volume kleiner uitvallen en wordt deze afgekeurd. Dat is voor komkommer niet te verwachten, vanwege goede oogstprognoses. Nog niet duidelijk is hoeveel en welke sorteringen er maandag in weekverkoop worden neergezet, blijkt uit navraag.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin