Doorgaan naar artikel

Wedloop middelenfabrikanten met vervalsers

Middelenfabrikanten gebruiken vaker zaken als hologrammen op doppen in de strijd tegen vervalste gewasbeschermingsmiddelen.

Deze ‘markers op verpakkingen’ zijn nodig in de wedloop die middelenfabrikanten en vervalsers in toenemende mate voeren. Het is een groeiend probleem in de EU, waarbij Nederland in de distributie ook een rol speelt, laat de koepel voor fabrikanten Nefyto weten, die spreekt over een wedloop. Inspecties van douane en NVWA richten zich op invoer en distributie en minder op teelt.

Voor zover bekend hebben de NVWA-inspecteurs bij telers van groente en fruit nooit namaakmiddelen aangetroffen. Het lijkt dus geen probleem van de teelt. “Ik heb ook nog nooit een melding van de Europese voedselautoriteit gezien over vervalste middelen”, laat Nefyto-specialist Jo Ottenheim weten.

Toch waarschuwt een nieuwe website (www.illegalpesticides.eu) voor potentiële risico’s voor de volksgezondheid. Nederland kent een goed gestructureerde gewasbeschermingsmarkt, mede omdat alle bedrijven die handelen in professionele gewasbeschermingsmiddelen moeten voldoen aan de Algemeen verbindend verklaring (AVV) van het CDG-certificatieschema én opgenomen staan in het register van de Stichting CDG. Daarnaast dragen ook de vele gecertificeerde telers in belangrijke bij aan deze goede structuur, stelt Nefyto die telers oproept waakzaam te zijn en nooit in te gaan op spectaculaire internetaanbiedingen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin