Doorgaan naar artikel

‘We zijn met 98 procent van de tomatenstengels geëindigd’

Vandaag zijn bij Geert Koot in Poeldijk de laatste trossen van cocktailras Brioso geknipt. Meteen er achteraan is het gewas op de sleepdoeken gesneden. “We hebben een teelttechnisch heel goed jaar achter de rug waarin we de doelstellingen van productie en kwaliteit hebben gehaald”, is zijn conclusie.

Tot aan de laatste trossen is de kwaliteit super gebleven. Zonder hulpmiddelen zijn de tomaten afgerijpt, puur op temperatuur en uitgroeiduur. Dat kwam precies uit op de berekende 1.100 graaddagen. Tot 10 december hebben we daarvoor een etmaaltemperatuur van 16,5 graden aangehouden. Het gemiddeld vruchtgewicht van de laatste trossen is 38 tot 39 gram geweest. En de groene delen zien er nog heel fris uit doordat we tot het eind een goed verdampend gewas en een sterk wortelgestel hebben gehouden. We zijn met 98 procent van de stengels geëindigd dus de matten worden ook netjes door het gewas droog getrokken. Tot 5 december hebben we nog normaal water gegeven en geprobeerd overdag drain te realiseren. Daarna zijn we pas gaan interen. De stengels zijn daardoor nog steeds preigroen.

Gezonde wortels

Dat het gewas zo gezond is gebleven heeft natuurlijk te maken met de beschikbaarheid van Luna tegen Botrytis. Dat is net voor het koppen voor de tweede en laatste keer gebruikt. Maar we hebben het idee dat ook het gezonde wortelsysteem een belangrijke rol heeft gespeeld. We voegen nu voor het tweede jaar de biologische preparaten Hanseback en Hansespor van Biopol toe. Toen we daar in februari 2014 mee begonnen zagen we de eerste planten met crazy roots. Die konden we in april helemaal niet meer terugvinden. Dit jaar hebben we ‘nul’ crazy roots gezien. Niet dat we voorheen er zoveel last van hadden, maar we hebben wel het idee dat je met dit soort middelen gevrijwaard kan blijven. In ieder geval valt het op dat het wortelgestel veel gezonder blijft met veel meer haarwortels. We beginnen daarom ook pas later met het meedruppelen van waterstofperoxide, voornamelijk om de druppelleidingen schoon te houden.

Ook qua plagen was het een gemakkelijk jaar. We hebben nog nooit zo weinig hoeven corrigeren naast de biologische bestrijding en we zijn toch 100% schoon geëindigd. De Macrolophus kruipt deze week nog over de buisrailkarren, zo veel zitten er. We hebben in het hele seizoen alleen een paar keer rupsen moeten corrigeren en iets tegen Phytophthora en galmijt moeten doen.

Voor de Kerst schoon

Nadat de druppelaars eraf zijn gehaald, de stengels zijn doorgesneden en de stengelbeugels zijn opgehangen wordt het gewas naar het middenpad gesleept en versnipperd. Voor Kerstmis is de hele kas schoon. Met een jetfog wordt de kas ontsmet met formaline gecombineerd met Decis tegen de laatste beestjes. Na Kerstmis kan het inruimen naar het nieuwe seizoen beginnen. De planten komen op 4 januari. Het wordt opnieuw Brioso op onderstam Maxifort. Die combinatie heeft zich al jaren bewezen.  De planten zijn gezaaid op 9 november en op het derde blad getopt.  In de kas hoeven geen aanpassingen plaats te vinden. Onder het beweegbare scherm komt weer een vast folie met perforaties op 10 bij 10 centimeter en 20 bij 20 in de laatste twee vakken langs de buitengevel. Boven het betonpad blijft het folie beweegbaar zodat er een kier getrokken kan worden als het vocht toeneemt.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Geert Koot

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin