Doorgaan naar artikel

“We zijn geen fan van echt afluchten”

Foto: Peter Visser premium

Foto: Peter Visser

Het was even afwachten, maar de gewassen van de diverse kleuren paprika bij 4Evergreen in Steenbergen blijken de overgang van donker weer naar zonnige dagen goed te doorstaan.

Vocht blijft aardig in stand

Ondanks open luchtramen (met hooguit met een beetje windinvloed) blijft het vocht nog aardig in stand. Er wordt gewaakt dat etmaaltemperaturen niet al te hoog oplopen. Overdag staat een stooktemperatuur van 21 graden Celsius ingesteld, maar het is vooral de zon die nu de temperatuur bepaalt. De voornacht wordt aangehouden tussen de 17,5 en 18,5 graden Celsius. Met heel warm weer kan dat nog iets lager worden. “Al zijn we ook geen fan van echt afluchten. We laten het toch een beetje gebeuren.” De na-nacht is ingesteld tussen de 19 en 20 graden. “Bij de tuinen die de meeste groei nodig hebben, gaan we in één lijn door richting de dagtemperatuur. In de kassen met groeizame gewassen gaan we wat later, maar sneller, in etappes omhoog.”

Niet te veel water geven

De watergift gaat omhoog met de sterk toegenomen instraling. “Al is het even opletten dat je niet te veel gaat geven. De matten moeten niet te nat gaan worden, want de EC moet redelijk stabiel blijven.”

Terugwinnen met snelheid

Afgelopen weken verliep de zetting wat lastiger, vanwege donkerder weer. Enkele weken geleden was er zelfs een week met 9.500 Joules, waar vorig jaar in dezelfde week nog 16.000 Joules werden gemeten. “Nu komt er geregeld weer wat aan, maar niet met hozen. Ondanks dat de plantbelasting niet zo hoog is. We gaan nu dus proberen het verlies aan plantbelasting terug te pakken met meer snelheid.” De vruchtkwaliteit en grofheid zijn naar volle tevredenheid. “Als we deze grofheid op peil weten te houden, dan ziet het er goed uit.”

Omdat een hausse in de oogst voorbij is, is het wat rustiger geworden. Het feit dat er ook niet zo veel groei in het gewas zit, maakt dat ook bij het toppen en indraaien de arbeidsbehoefte niet zo groot is. “In juni moeten we wel weer gaan kijken of het nodig is om vruchten te gaan dunnen. Maar met deze plantbelasting is het zeer de vraag of dat wel nodig zal zijn.”

Spint

Aan plagen is spint de laatste weken een beetje opgekomen. “Daar zijn we hier op de locatie in Steenbergen altijd wat gevoelig voor. We hebben naast een correctiebespuiting best aardig wat biologie in moeten zetten.” Verder moest er nog gespoten worden tegen een hoekje rupsen. Trips blijft aardig onder controle. “De Orius heeft die trips aardig te pakken.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin