‘We willen nu weer alle licht in de kas hebben’

23-08-2012 | Laatste update op 13-09 | |
‘We willen nu weer alle licht in de kas hebben’

In een voorgaande hete periode is op een deel van de kassen bij René Claassen in Dongen krijt aangebracht. Met twee man was dat wel een halve dag werk, maar de bescherming van het gewas is de moeite waard geweest.

Het krijt is er inmiddels wel weer afgeregend. “Maar dat is geen probleem. De tijd van schermen begint voorbij te gaan. De dagen gaan korter worden. We willen nu weer alle licht in de kas hebben.”

Van de D-Fuse coating op een andere kas-afdeling met heeft hij ook plezier gehad. “Maar ook daar willen we het dek laten innevelen om het weer helemaal schoon te maken.”Schimmels met vochtig weer

Claassen stookt 21 graden Celsius op de dag, waarbij hij ’s morgens een halve graad boven die temperatuur lucht. Om 11.00 uur gaat hij bij 22 graden Celsius luchten, en ’s middags op 23 graden bij een stooktemperatuur van 20 graden Celsius. Twee uur voor zonsondergang gaat de voornacht naar 16 graden.

“We willen niet echt potten. Want dit is toch een jaar met nogal wat schimmels, door het warme en vochtige weer.” Vanwege die vochtigheid lucht hij rond 19:30 uur al 50 procent aan de luwe zijde en 10 procent aan de windzijde. Om 21:00 uur gaat de windkant naar 5 procent.Erwinia

Met het warme weer heeft hij een iets lagere EC meegegeven, 2 EC in plaats van de gebruikelijke 2,2 of 2,3 EC. Daarbij is preventief iets chloor toegevoegd om de bacterie-ontwikkeling in het water wat tegen te gaan. “We zien een beetje Erwinia-natrot. In één kas iets te veel naar mijn zin.”

De biologische bestrijding verloopt goed. “Spint is onder controle. Er zit voldoende Phytoseiulus en we hebben ook degenerans ingezet.” Tegen luizen en wantsen is een keer Admire toegepast. Verder is op enkele plekjes een boterbloemluisje waargenomen, waartegen een correctie met Pirimor wordt uitgevoerd.Lagere productie

De kilo-productie is iets minder dan vorig jaar. “Over het hele seizoen hebben we toch 8 procent minder licht gehad dan vorig jaar. In de afgelopen tijd hebben we ook licht gehad. Dat is wel goed voor de zetting die er bijgekomen is.”

Claassen
René Claassen paprikateler
Meer over


Beheer