Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘We willen nu weer alle licht in de kas hebben’

In een voorgaande hete periode is op een deel van de kassen bij René Claassen in Dongen krijt aangebracht. Met twee man was dat wel een halve dag werk, maar de bescherming van het gewas is de moeite waard geweest.

In een voorgaande hete periode is op een deel van de kassen bij René Claassen in Dongen krijt aangebracht. Met twee man was dat wel een halve dag werk, maar de bescherming van het gewas is de moeite waard geweest.

Het krijt is er inmiddels wel weer afgeregend. “Maar dat is geen probleem. De tijd van schermen begint voorbij te gaan. De dagen gaan korter worden. We willen nu weer alle licht in de kas hebben.”
Van de D-Fuse coating op een andere kas-afdeling met heeft hij ook plezier gehad. “Maar ook daar willen we het dek laten innevelen om het weer helemaal schoon te maken.”

Schimmels met vochtig weer
Claassen stookt 21 graden Celsius op de dag, waarbij hij ’s morgens een halve graad boven die temperatuur lucht. Om 11.00 uur gaat hij bij 22 graden Celsius luchten, en ’s middags op 23 graden bij een stooktemperatuur van 20 graden Celsius. Twee uur voor zonsondergang gaat de voornacht naar 16 graden.
“We willen niet echt potten. Want dit is toch een jaar met nogal wat schimmels, door het warme en vochtige weer.” Vanwege die vochtigheid lucht hij rond 19:30 uur al 50 procent aan de luwe zijde en 10 procent aan de windzijde. Om 21:00 uur gaat de windkant naar 5 procent.

Erwinia
Met het warme weer heeft hij een iets lagere EC meegegeven, 2 EC in plaats van de gebruikelijke 2,2 of 2,3 EC. Daarbij is preventief iets chloor toegevoegd om de bacterie-ontwikkeling in het water wat tegen te gaan. “We zien een beetje Erwinia-natrot. In één kas iets te veel naar mijn zin.”
De biologische bestrijding verloopt goed. “Spint is onder controle. Er zit voldoende Phytoseiulus en we hebben ook degenerans ingezet.” Tegen luizen en wantsen is een keer Admire toegepast. Verder is op enkele plekjes een boterbloemluisje waargenomen, waartegen een correctie met Pirimor wordt uitgevoerd.

Lagere productie
De kilo-productie is iets minder dan vorig jaar. “Over het hele seizoen hebben we toch 8 procent minder licht gehad dan vorig jaar. In de afgelopen tijd hebben we ook licht gehad. Dat is wel goed voor de zetting die er bijgekomen is.”

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers