‘We snoeien de bomen in een keer af’

03-01-2013 | Laatste update op 12-09 | |
‘We snoeien de bomen in een keer af’

Hans Levels in Meijel neemt in het nieuwe jaar de schaar weer ter hand om verder te gaan met de snoei van zijn appelbomen.

“De oudere perenbomen zijn al gedaan, we zijn nu bezig met de oudere appels. We werken min of meer van oud naar jong. Daarbij snoeien we de bomen zoveel mogelijk in een keer af, zonder lucht- of elektrische schaar. Maar we hebben wel een zaagje bij ons als een tak te dik is voor de handschaar.”“Bij de oudere bomen lopen we tegelijk met de snoei de vruchtboomkanker na. Dat knippen we zoveel mogelijk weg. Alleen op de stam en een kleine plek op een belangrijke tak snijden we uit met een mesje. De jongere bomen lopen we wel apart na. Voor de bladval in de herfst  controleren we de bomen en knippen eventuele aantasting weg.”Organische mest

De winterbemesting is op dit biologische bedrijf pas vanaf februari aan de orde. “Hier op de zandgrond van De Peel mag je pas na 1 februari aan de slag met organische mest. Een groencompost zou eventueel kunnen, maar ik gebruik dan het liefst champost van een biologische champignonteler.”Afwisselend met het snoeien verwerkt Levels wekelijks appels voor enkele afnemers. Daar heeft hij geen vaste dag voor. “Het is maar net wanneer de bestelling binnenkomt.”

Oostveen
Anton Oostveen freelance fruitteeltjournalist
Meer over


Beheer