‘We mikken op een mooie vlucht voor Pasen’

15-02-2018 | Laatste update op 13-09 | |
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Frank Hereijgers in Lepelstraat start op 12 februari met het warm stoken van zijn asperge. “Ik wil een mooie vlucht hebben in de periode voor Pasen. We starten volgende week met het stoken in de doorteelt aardbeien, daar gaan de asperges dan in mee.”

Het retourwater van de aardbeien gaat via de condensor naar de asperges. “Dan zitten we op zo’n 30 graden, dat is een mooie temperatuur om de temperatuur in de rug boven de plant in een dag of tien op 18 à 19 graden te krijgen. Dat is de ideale temperatuur. Zeker bij Fortems moet het eigenlijk niet boven de 18 graden uitkomen, want die is al vroeger dan Backlim, maar die verwarmen we ook voor het eerst”, legt Hereijgers op 8 februari uit. “Fortems is bij hogere temperaturen ook gevoeliger voor losse koppen.”

Op juiste moment ruggen opploegen

De loofbewerking voerde Hereijgers tijdig uit. Eind november/begin december werd het loof geklepeld. De ruggen bleven verder onbewerkt. “Het loof was vrij vroeg afgestorven en op deze manier is er ook voldoende tijd om het goed te laten verteren.” In de tweede week van januari werden de eerste ruggen door de loonwerker weer opgeploegd. “We hebben dat moment wel moeten stelen, maar toen ging het onder prima omstandigheden.”

Voor het opploegen freesde Hereijgers zelf de ruggen nog los. “Dat was ook nodig vanwege het onkruid. Ik heb daar in het najaar niets meer tegen gedaan. Daarom moest ik vrij diep frezen. Gelukkig ging dat goed en zijn we van het onkruid af. Het was toch maar een rot gezicht…

Richtlijn 1.000 kilo

Het perceel dat hij vorig jaar aanlegde, liep deels spuitschade op vanuit een buurperceel. “Daarom verwarmen we dat perceel niet. Op het stuk met schade was de gewasstand niet best, daarom wil ik het nu rustig aan doen met dat stuk. Ik hanteer als richtlijn 1.000 kilo per hectare, als we die bereikt hebben, stoppen we er in principe mee. Bij de rest van het perceel ligt bij 2.000 kilo de grens. Het moment van stoppen is trouwens niet alleen afhankelijk van de kilo’s. Ook het weer en de prijzen spelen een rol. En rond die tijd, half mei, is het ook nog Moederdag, dat kan ook nog wat uitmaken.”

Onverwarmd perceel

Op het onverwarmde perceel met Gijnlim moet Hereijgers nog minitunnels zetten. “Tot op heden heeft het steeds vrij hard gewaaid, daarom durfde ik ze nog niet te zetten. Binnenkort gaat dat wel gebeuren, maar ik verwacht we daar pas net na Pasen aan het oogsten zijn.”

Arbeidsplaatje rond

Op het gebied van personeel heeft Hereijgers zijn arbeidsplaatje rond. “De afspraken met het uitzendbureau zijn gemaakt. De eerste medewerkers komen tussen 10 en 15 maart, later als we er meer nodig hebben, volgt de rest. We hebben er ook niet zo veel nodig, maar het breidt wel uit. Daarom hebben we ook nog geen vaste club. Alles gaat in goed overleg met het uitzendbureau en in tijden van pieken heeft het bureau ons tot nu toe altijd goed geholpen. Ik ben er heel tevreden over.”

Auteur: Stan Verstegen

Hereijgers
Frank Hereijgers aspergeteler
Meer over


Beheer