‘We kunnen er een hoop temperatuur op los laten’

16-01-2014 | Laatste update op 17-10 | |
‘We kunnen er een hoop temperatuur op los laten’

“We hebben veel gelijkere planten in huis gekregen door op het derde blad te toppen”, zegt Johan Noordermeer in Hellevoetsluis. Hij heeft op 6 januari de kas van 5 hectare volgeplant met het cocktailras Brioso. “Je ziet nu dat er bijna overal drie bladeren zitten tussen de eerste en tweede tros. Bij toppen op het tweede blad lukte dat niet.”

Begin deze week stonden de eerste bloemetjes al op springen dus heeft hij hommels besteld, om te beginnen een kast per hectare. “We hebben de eerste week na het planten veel licht gehad dus hij staat lekker generatief en we kunnen er een hoop temperatuur op los laten.”

Scherm beweegt veel

Onder het vaste folie (perforaties op 10 bij 10 centimeter) realiseerde hij vanaf halverwege  week 2 een gemiddelde etmaaltemperatuur van 18,6 graden. Vanaf 9.30 uur stookte hij op naar 21 graden en vanaf 12 uur naar 22,5 graden met 2,5 graden lichtverhoging. Maar nu het donkerder is stookt hij ’s morgens niet verder op dan 19 graden. De voornacht staat op 13 graden en de nanacht op 17 graden, beide met 1 graad lichtverhoging erbovenop. “Om het eerste trosje er goed uit te laten komen trek ik om 8 uur een kier in het scherm voor een ochtenddip naar 16 graden.” Om de temperatuur langer vast te houden sluit het beweegbare scherm om 15.30 uur en gaat het een uur later weer open om naar de voornacht te gaan. In de nacht gaat het op buisvraag dicht, in zachte nachten vaak pas om 1 of 2 uur.

Spaarzaam met water

De potten zijn op een afstand van 64 centimeter op een velletje over het plantgat gezet. Zodra de eerste tros bloeit gaat het velletje ertussen uit en in week 4 wordt de dichtheid verdubbeld naar 3,8 stengels per vierkante meter. Later wordt nog eens bij een op acht stengels een dief aangehouden om naar de eindstand van 4,2 stengels per vierkante meter te gaan. Direct na het planten heeft Noordermeer wat extra water gegeven om het watergehalte van de potten gelijk te trekken. Maar nu geeft hij spaarzaam water om de planten te beheersen: op zonnige dagen een ochtendbeurtje van 50 tot 100 milliliter en lichtafhankelijk een avondbeurt van 100 tot 120 milliliter. Bij donker weer krijgen de planten overdag geen water.

Alleen Vx ingebracht

Noordermeer is tevreden met de start van de teelt. “De eerste tros is mooi gebogen en de tweede tros komt er goed achteraan. Het groeit zo hard dat we de eerste trosdief er apart uithalen en niet wachten tot bij het indraaien.” Voor het weekend is ook het indraaien klaar en zijn de stokjes weggehaald. “Dan gaan de planten mooi uithangen zodat ze maximaal licht pakken.”

Direct na het planten heeft hij de planten het eerste grote blad ingewreven met Vx, de zwakke variant van Valto tegen de Europese/Peruaanse variant van Pepinomozaïekvirus. “Ik gebruik niet V10, de mix van Vx en Vc, want dat geeft te heftige symptomen. Bovendien is zo’n zware bescherming waarschijnlijk niet nodig bij cocktailtomaten. Veel telers gebruiken helemaal niets.”

Op de gele vangplaten heeft hij nog niets gevangen. Dat was ook niet te verwachten want hij is de vorige teelt schoon geëindigd en heeft de kas grondig schoon gemaakt.

Noordermeer
Johan Noordermeer is tomatenteler in Hellevoetsluis
Meer over


Beheer