Doorgaan naar artikel

‘We houden de oude beregeningsinstallatie ook’

In juli en augustus was de kwaliteit van de bloemkool bij Bas Huijser goed, zonder veel uitstel van de groei. Met de regen sloeg dat om - Foto: Peter Roek.

In juli en augustus was de kwaliteit van de bloemkool bij Bas Huijser goed, zonder veel uitstel van de groei. Met de regen sloeg dat om - Foto: Peter Roek.

100 millimeter neerslag in nog geen week. “Daar kunnen we het wel even mee redden.” Bas Huijser klonk op 14 september merkbaar tevreden, na weken achtereen bijna non-stop beregenen. Met zijn broer Pieter teelt hij bloemkool in Oud-Beijerland (Hoekse Waard), op grond die het niet moet hebben van een overmatige opdrachtigheid.

Om mogelijke droogte te lijf te gaan, hadden de broers een nieuw beregeningsinstallatie aangeschaft. Hun oude haspel hadden ze nog niet verkocht, voor het geval de nieuwe wat kinderziektes zou vertonen. Dat was niet verkeerd ingeschat: beide installaties zijn ingezet, zo lukte het (in bloemkool) zowat elke week terug te komen. De verkoop van de oude beregeningsinstallatie is van de baan. “Voor de centen hoef je hem niet weg te doen, en het was ook niet zo dat hij overbodig was…”

Taai

Zo werd er voorafgaand aan de laatste plantingen – tot 12 augustus – ook beregend, om voor het plantwerk al wat vocht in de grond te hebben. “We bevochtigden met een millimeter of 10. Het ging om de plantingen voor de herfst en de winter. Dat gaat met hectares tegelijk. Vanwege het werk wat je daaraan had, was je weleens wat later met de eerste teeltberegening dan je zou willen. Die plantingen hebben het daardoor in het begin wel even taai gehad. Dat is nu achter de rug, ze groeien goed weg.”

Omslag

Zijn tevredenheid over de regen is wat minder voor wat betreft de oogst. “In juli en augustus was de kwaliteit goed, zonder veel uitstel van de groei. Met de regen sloeg dat om, wat we nu snijden is niet al te best”, aldus Huijser, “vanwege schift en roodverkleuring.” De broers oogstten vorige week de rassen Fortaleza, Guideline en Starway. Op percelen die leegkomen wordt een groenbemester ingezaaid. “Dat is eigenlijk standaardwerk. We trekken de grond los, en op sommige percelen gaat er voor de zaai eerst champost op.”

Eindelijk nette prijs

Over de prijs voor bloemkool: “Die is nu netjes, maar dat werd onderhand wel tijd. De kosten voor de beregening werden het grootste deel van het seizoen niet betaald.”

Auteur Joost Stallen

Beheer
WP Admin