Doorgaan naar artikel

‘We hopen op een doorstart van Cerescon’

Martens Asperges heeft winkels in Tienray, Vierlingsbeek, Apeldoorn en Blaricum - Foto: Stan Verstegen

Martens Asperges heeft winkels in Tienray, Vierlingsbeek, Apeldoorn en Blaricum - Foto: Stan Verstegen

“Het was een matig aspergeseizoen”, concludeert Ron Martens van Martens Asperges in Tienray (L.) terugblikkend op het afgelopen seizoen.

“Na Pasen zakte de prijsvorming in omdat er door het aantal zonuren ineens te veel asperges waren. Dat heeft wel een week of vier geduurd. Begin juni trok het pas weer aan toen de productie en de aanvoer bij The Greenery flink terugliep. Wij waren toen met de oogst op de percelen waar minitunnels hebben gestaan al gestopt.”

Coronajaren

De afgelopen twee coronajaren waren wel goed, de verkoop in de vier winkels kreeg toen een boost. “Dat je dan dit jaar minder verkoopt, is op zich niet zo gek. Toch hebben we in Duitsland op onze verkooppunten wel ongeveer dezelfde omzet gedraaid.”

Bemesting

Na het einde van de oogst ploegt Martens de ruggen af en wordt kunstmest toegediend in de vorm van NPK 12-10-18. “En op de jonge percelen nemen we een monster om te zien of er op dit moment verder nog iets nodig is.” In het voor- of najaar volgt meestal nog een bemesting met rundveestalmest.

Mechanische onkruidbestrijding

Op twee derde van het areaal past Martens dit jaar voor het eerste mechanische onkruidbestrijding toe. “Vorig jaar hebben we daar ervaring mee opgedaan en dat is goed bevallen. Daarom doen we dit jaar nog maar een derde met herbiciden.” Ook de bestrijding van aspergevlieg, aspergekever en de schimmels die het loof aantasten heeft Martens in eigen beheer. “We hebben geen standaard spuitschema, we komen in actie als dat nodig is.” Op de jonge percelen is inmiddels een aantal keren beregend.

Doorstart Cerescon

Dit jaar deed Martens voor het tweede jaar ervaring op met de Sparter van Cerescon, maar na het faillissement van Cerescon BV stond de oogstrobot stil. “Ja, heel jammer, niet alleen voor ons, maar voor heel de aspergesector. Financieel valt de schade voor ons nog wel mee, maar het is gewoon dood kapitaal wat er nu staat. Verder is het afwachten en hopen op een doorstart.”

Auteur Stan Verstegen

Beheer
WP Admin