Doorgaan naar artikel

’We halen 65 tot 70 procent van een normale oogst’

Image premium

“We hebben op 23 oktober onze laatste appels geplukt en op 25 oktober hebben we het oogstseizoen afgesloten met het traditionele feest voor onze medewerkers”, aldus Berto Kerkhof in Deil.

Dat het plukseizoen voorbij is, vindt hij ook wel weer prettig. “Niets ten nadele van al het personeel, maar gewoon weer rustig met zijn tweeën op het bedrijf is dan weer een verademing.”Prijs bepaalt

Hij is optimistisch over zijn oogst. “We hebben 65 tot 70 procent geoogst van wat we gewend zijn. Ik ben daar niet ontevreden over, hoewel ik het na de eerste pluk wat hoger had ingeschat. Bij de tweede pluk viel er niet zoveel meer te plukken. De prijsvorming zal bepalen hoe het komend seizoen gaat uitpakken.”Junami tussenplanten

Tussen de rassen Elstar, Red Prince en Junami zitten wel wat verschillen. “De oudere bomen van Elstar hingen gewoon vol. Bij Red Prince was het wat wisselend en de 3-jarige Junami heb ik bewust in het begin van het seizoen afgespoten met ATS omdat er wel heel kleine steeltjes onder de bloembodem verschenen.” Over de kwaliteit, de maat en kleur is Kerkhof goed te spreken.

In een 2-jarig perceel werden 1.500 van de 10.000 bomen verwijderd en opgestookt vanwege een aantasting door vruchtboomkanker. “Dat gaan we in de komende periode als eerste doen; daar nieuwe bomen tussen planten.” En de overige bomen worden nagelopen op verschijnselen van vruchtboomkanker en zo nodig behandeld.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin