Doorgaan naar artikel

‘We gaan door met Italiaanse venkel’

Joop Litjens in Leunen heeft deze maand nog wel nodig om al zijn venkel te kunnen oogsten. “Het is wel wat aan de late kant, maar dat komt wel goed.”

Het is dit jaar voor het eerst dat hij het volledige areaal venkel heeft geplant, na wat proeven in 2019 en half zaaien half planten in 2020. “Het planten vraagt in vergelijking met zaaien een wat andere planning. Dat moet je eerst ervaren. Volgens het officiële teeltschema had de laatste venkel wat eerder in de grond moeten staan, wij zijn doorgegaan tot week half augustus.”

Geen extremen

De kwaliteit van de laatste venkel met het ras Solaris is goed na een tot nu toe rustig verlopen teelt. “We waren wat huiverig voor schimmelaantasting, maar dat is erg meegevallen.” Terugblikkend stelt Litjens vast dat het hele seizoen zonder veel extremen is verlopen. “Mede door een mooie Hollandse zomer met op zijn tijd voldoende regen. We moesten slechts af en toe de haspel uittrekken, dat was goed te doen.”

Italiaanse venkel

Na de laatste eigen venkel, gaat de levering van venkel aan de klanten via telerscoöperatie Fossa Eugenia gewoon door, dan met uit Italië afkomstige venkel. “Vanaf de eerste week december. We krijgen het product vers binnen, en maken het verder klaar zoals de klanten dat willen. We willen ze in de winter naar wens blijven bedienen, daar zijn we goed in.”

Rassen 2022

Het bestellen van de planten voor het volgende seizoen kan nog even wachten. “Pas tegen eind januari moet dat afgewerkt zijn. Dat zal in het voorjaar weer Solaris worden, in de zomer Dragon met op het einde van de zomer wat Orion erbij. Mogelijk ook nog Velino, dat is een nieuw Bejo-ras. We hebben hem meermalen op proef gehad. Dat zag er redelijk uit, maar de beschikbaarheid is nog een vraagteken.”

Chinese kool

Litjens heeft ook Chinese kool voor de bewaring, van de rassen Bilko en Emiko. Eind vorige week was de helft van de kool van het land af, de rest stond nog vast. “Daar zijn we ook iets later mee. Die oogst loopt gewoon door, dat hoeft ook geen problemen te geven.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Joop Litjens
Joop Litjens

Venkelteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin