Doorgaan naar artikel

Waterschap Limburg roept op tot ‘water vasthouden’

In de voorgaande jaren heeft het tekort aan grondwater geleid tot onttrekkingsverboden en dat wil het waterschap voor de toekomst juist voorkomen - Foto: Stan Verstegen. premium

In de voorgaande jaren heeft het tekort aan grondwater geleid tot onttrekkingsverboden en dat wil het waterschap voor de toekomst juist voorkomen - Foto: Stan Verstegen.

Waterschap Limburg en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) roepen boeren en tuinders op om de komende maanden zoveel mogelijk water vast te houden. Dat is hard nodig, want op dit moment wordt de grondwatervoorraad, ondanks de regen van de laatste tijd, nog onvoldoende aangevuld.

In de voorgaande jaren heeft het tekort aan grondwater geleid tot onttrekkingsverboden en dat wil het waterschap voor de toekomst juist voorkomen. De oproep om water vast te houden heeft als doel de grondwaterpeilen zo hoog mogelijk te hebben richting het voorjaar en de zomer.

Voldoende water is van belang voor zowel landbouw als natuur. Water is noodzakelijk voor zowel de productie van veilig en gezond voedsel als voor vergroting van de biodiversiteit. Daarom is soms een onttrekkingsverbod nodig om de beken, en dan met name de flora en fauna in (en rondom) de beken, te beschermen, stelt het Waterschap Limburg in de oproep.

Aanpak waterschap

Het Waterschap Limburg zelf houdt de waterpeilen in de beken in de periode oktober/maart zo hoog mogelijk. Hierbij wordt rekening gehouden met de locaties waar makkelijk wateroverlast kan ontstaan. Bij piekbuien kan het waterschap in 24-48 uur de stuwen weer verlagen.

Automatische stuwen

Verder heeft het waterschap in de loop der jaren ruim 1.600 boerenstuwen geplaatst. In 2023-2024 willen het waterschap nog eens 400 boerenstuwen plaatsen. Ook worden op diverse plekken stuwen vervangen of geautomatiseerd. Het voordeel van een automatische stuw is dat die beter regelbaar is.

Bekijk meer

Delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin