‘Wateroverlast in Spanje? We rekenen ons zeker niet rijk’

25-09-2019 | Laatste update op 28-09 | |
Foto: Groenten&Fruit
Foto: Groenten&Fruit

“We hebben de oogstploeg vandaag vrij gegeven”, zegt Gert-Jan de Wit op donderdag 19 september. “Dat is dit seizoen nog niet eerder voorgekomen.”

“Het is een gevolg van de hitte en omdat we er eerder bij het planten door fikse regen een dag of 4, 5 hebben uitgelegen. Deze week konden we nog redelijk doorsnijden, maar volgende week zal het rustig zijn.” Het gevolg van de schaarste aan broccoli zijn oplopende prijzen. “Ja, die zijn goed, ze lopen op”, wil De Wit daarover wel kwijt.

Weinig ziekten en plagen

De gewassen staan er verder mooi groen bij met weinig ziekten. “Heel het seizoen is het met ziekten en plagen erg meegevallen. Je ziet nu wat Alternaria op sommige schermen en in een periode was de druk van koolmot wat hoger, maar koolgalmug of koolvlieg zijn we bijna niet tegengekomen.” Daarom kan hij over het effect van Verimark op de tray ook moeilijk wat zeggen. “Dat merk je pas als de insectendruk hoog is.”

Mooi strakke banen

Tegen Alternaria kunnen telers iets doen in de zin van rassenkeuze. “Wij hebben gisteren met een groep broccolitelers een rassenvergelijking gezien. Dan zie je toch wel duidelijk het verschil in gevoeligheid tussen rassen. Mogelijk speelt ook stikstof een rol.” Bij het volgen van zijn eigen percelen stelt hij achteraf vast dat hij wel wat minder stikstof had kunnen strooien. “Maar dat blijft lastig. Het blijft een inschatting van hoeveel is er nog aanwezig, hoeveel komt er nog vrij gezien de voorspelde temperaturen of hoeveel spoelt er misschien wel weg, hoe staat het gewas erbij en hoeveel neemt het nog op. Pas achteraf weet je of je het goed hebt aangepakt. Dit jaar viel er regelmatig een buitje en hebben de gewassen geen stress gehad. Dan had het met minder gekund. Je ziet ook geen structuurplekken, het zijn allemaal mooie strakke banen. Alleen op kopeinden waar ze wat minder water hebben gehad, staan ze wat minder.”

Nederlands seizoen te rekken?

Over de gevolgen van wat er in Zuidoost-Spanje gaande is, wil De Wit niet vooruitlopen. “Mijn vader zei altijd: ‘Behoed je voor datgene wat er nog niet is.’ Ik wil maar zeggen het duurt nog even voordat de supermarkten overschakelen naar Spaans product. Wanneer dat gaat gebeuren, weten we nooit precies, als Nederlandse teler hoop je natuurlijk dat ze Nederlands product blijven kopen zolang dat in belangrijke mate voorhanden is. Ik denk dat het in Nederland eind oktober voor een groot gedeelte wel gedaan zal zijn. Maar of er dan voldoende of te weinig Spaans product zal zijn en of we het Nederlandse seizoen nog wat kunnen rekken, dat zal blijken. Dit speelt ook in Spanje in een bepaalde (grote) regio, maar het hoeft niet overal hetzelfde te zijn. We zitten ook pas half september, in 6 weken kan er veel veranderd zijn. Kortom, we zitten ons zeker al niet rijk te rekenen.”

Auteur: Stan Verstegen

de Wit
Gert-Jan de Wit Broccoliteler
Meer over


Beheer