Doorgaan naar artikel

Watergeefsystemen scherp te sturen met de Kameleon High

Afbeelding
- Revaho

Importeur/groothandel en producent van irrigatieproducten

Geen enkel gewas in Nederland is zo veelvuldig vertegenwoordigd als de tomaat. Met een grote diversiteit aan soorten en uitvoeringen, is het wat kasgroente betreft, ook het belangrijkste exportproduct van Revaho. Om tot de hoogste rendementen en opbrengsten per vierkante meter te komen, moet de watergift tot op de laatste druppel kloppen. Hierbij speelt precisie-irrigatie dan ook een belangrijke rol.

Kwekerijen worden groter en groter. Hierdoor neemt de travel time in de systemen ook toe. Travel time is de reistijd die nodig is voordat een gewijzigd recept in het irrigatiewater vanaf de unit bij de plant aankomt. Het effect is het grootst bij druppelinstallaties, zoals die ook in de tomatenteelt toegepast worden. De invloed van dit fenomeen neemt alleen maar toe, door de almaar groter wordende kraanvakken. Kassen met systemen van 300.000 druppelaars zijn immers al lang geen uitzondering meer. Bij iedere druppelbeurt moet iedere druppelaar precies dezelfde hoeveelheid water, van dezelfde samenstelling geven. Hier moet het irrigatiesysteem wel op berekend zijn.

De Kameleon-druppelaar van Revaho is in dit veld een welbekende en veelvoorkomende speler. Al vele jaren het bewezen antwoord op de vraag naar een effectief en uniform watergeefsysteem. De zelfafsluitende en drukcompenserende druppelaar staat bekend om zijn nauwkeurigheid in waterafgifte, aangezien de druppelaar de verschillen in druk in het systeem opvangt. In de praktijk resulteert dit in een systeem waarin zowel de eerste, als de laatste druppelaar in het kraanvak tegelijkertijd open en ook weer dichtgaan.

Kameleon-druppelaar; voor langdurig en betrouwbaar gebruik. - Foto's: Revaho

Kameleon-druppelaar; voor langdurig en betrouwbaar gebruik. – Foto’s: Revaho

Daarnaast biedt de Kameleon-druppelaar de mogelijkheid om korte druppelbeurtjes te geven. Dit maakt hem zeer geschikt voor grotere kraanvakken. De in het oog springende kleuren, die tevens de literafgifte weergeven, maken hem makkelijk te herkennen.

Het drukregulerende membraan van de Kameleon-druppelaar is gemaakt van siliconen. Dit verhoogt de gelijkmatigheid van de druppelaars en maakt reinigen met chloormiddelen (volgens voorschrift) mogelijk.

Deze druppelaar is voorzien van het gepatenteerde Netafim TurboNet-labyrint, met grote doorgangen en maximale turbulentie. Daarnaast heeft de Kameleon-druppelaar een eigen inlaatfilter. Dit maakt hem uiterst betrouwbaar en minder gevoelig voor verstoppingen. Hierdoor is de Kameleon dan ook al ruim twintig jaar de koploper in precisie-irrigatie.

Kameleon High

De hightech-kassen van vandaag de dag, waar we in Nederland om bekendstaan, vragen niet alleen om uniformiteit. Ook de kwaliteit van het water en de samenstelling ervan (door toevoeging van voedingsstoffen en gewasbeschermers) is een delicate kwestie geworden. Ook hier kan het juiste irrigatiesysteem de oplossing bieden. Neem bijvoorbeeld de Kameleon High-druppelaar.

Naast alle positieve eigenschappen van de standaard Kameleon, heeft de High-variant nog een extra voordeel: een hogere openingsdruk. De Kameleon High opent pas boven de 0,8 bar. Hieronder blijft hij volledig gesloten, wat de mogelijkheid biedt de leidingen probleemloos door te spoelen en weer vol te zetten met het juiste verse water, voordat de volgende druppelbeurt begint. Met de hoogste spoeldruk geeft hij het beste spoelresultaat. Hierdoor raak je niet alleen vuil in je leidingen kwijt, ook wordt ‘dood’ water ververst, waardoor er alleen koel en zuurstofrijk water bij de planten komt, met exact de gewenste samenstelling van voedingsstoffen.

De Kameleon High-druppelaar is te herkennen aan zijn kleurcodering, wat tegelijkertijd ook de afgifte aanduidt.

De Kameleon High-druppelaar is te herkennen aan zijn kleurcodering, wat tegelijkertijd ook de afgifte aanduidt.

Middelen gecontroleerd toedienen

Daarnaast kunnen ook gewasbeschermingsmiddelen gecontroleerd worden toegediend: vóór dosering wordt eerst het systeem volgezet, waarna exact de juiste dosering gegeven kan worden; niet meer en niet minder. Hierdoor belemmert niets de groei van het gewas en het waarborgt een uniforme groei van het begin, tot aan het eind van het gewaspad.

Kameleon High-druppelaars worden getest volgens Nederlandse normen; met korte druppelbeurten en een extra lage CV. Dit geeft hem een additionele voorsprong. Niet alleen in mogelijkheden, maar ook in kwaliteit! De Kameleon High is niet voor niets al jaren een begrip in de glastuinbouw.

Deze druppelaar van Revaho is verkrijgbaar in een brede range van afgiftes, lopend van 0,5 tot 4,0 l/u en is, net als de standaard Kameleon, te herkennen aan zijn kleurcodering.

Microslang en rechte of haakse steker

Kameleon (High)-druppelaars worden ingezet in combinatie met een microslang tussen de 40 en 120 centimeter lang en een rechte of haakse steker. Zo kunt u de microslang en pen inzetten die voor u het meest geschikt is. Beide stekers zijn verkrijgbaar in het zwart en in het blauw, microslang is beschikbaar in een zwarte en een witte uitvoering. Gemonteerde druppelbevloeiing van Revaho wordt altijd op maat gemaakt, volgens uw specifieke wensen en eisen. Zo is uw systeem volledig toegespitst op úw situatie. Voor langdurig en betrouwbaar gebruik.

Koploper in precisie-irrigatie

Met een range van 0,5 tot en met 4,0 l/u is er voor iedere situatie een geschikte Kameleon High-druppelaar.

Met een range van 0,5 tot en met 4,0 l/u is er voor iedere situatie een geschikte Kameleon High-druppelaar.

De Kameleon High-druppelaar heeft, naast alle positieve eigenschappen van de standaard Kameleon, nog een extra voordeel: een hogere openingsdruk. De Kameleon High opent pas boven de 0,8 bar. Hieronder blijft hij volledig gesloten, wat de mogelijkheid biedt de leidingen probleemloos door te spoelen.

levert een totaalpakket aan hoogwaardige irrigatieproducten voor de (glas)tuinbouw en open veld. Een van de specialismen van Revaho is de productie van op maat gemaakte, gemonteerde druppelsystemen. Daarnaast bieden we ook agronomische en technische ondersteuning. Sinds 2012 zijn we onderdeel van de Netafim groep; de wereldwijde marktleider in irrigatie-oplossingen voor een duurzame toekomst. Kwaliteit, innovatie en kennis: de drie pijlers van het Revaho-succes! * Revaho levert als partner gesponsorde artikelen aan. De inhoud van deze artikelen valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid. Meer over Revaho

Meer over - Revaho

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin