Doorgaan naar artikel

Waterbeheerders: watertekort landbouw houdt aan

Rijkswaterstaat en de waterschappen verwachten geen structurele verbetering van de aanhoudende droogte, ondanks dat het later in de week wel gaat regenen.

Die neerslag zal echter buiig zijn en het gaat niet overal evenveel regenen. De grondwaterstand blijft uitzonderlijk laag en ook het waterpeil in de grote rivieren blijft laag.

Regen nodig op kleigronden

Voor de land- en tuinbouw is de droogtesituatie nagenoeg ongewijzigd ten opzichte van de afgelopen twee weken, aldus de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling LCW. Reikhalzend wordt uitgekeken naar regen, gaf de commissie op woensdag 6 september aan. Inmiddels is er op diverse plaatsen neerslag gevallen. Voor andere gewassen neemt de vraag naar water af omdat zij afrijpen of minder hard groeien.

Neerslagtekort groter dan ooit deze eeuw

Ondanks dat het op plaatsen geregend heeft, is het neerslagtekort op dit moment groter dan ooit eerder in deze eeuw. Ook als er de komende dagen veel regen valt, blijft de zomer van 2022 nog steeds in de top vijf van droogste jaren ooit staan, zegt Weeronline. Als het ook in het stroomgebied van de Rijn in Duitsland en Zwitserland gaat regenen, stijgt de waterstand in de grote rivieren in Nederland iets, maar onvoldoende voor de tijd van het jaar. Het is nog niet zeker of er extra scheepvaartbeperkingen ingesteld moeten worden voor de zeer laagstaande IJssel.

Het zoutgehalte in het IJsselmeer is de afgelopen week opgelopen vanuit het water van de Waddenzee. In het weekend is daarom extra gespuid om zout uit de vaargeulen en kuilen in de bodem van het meer te krijgen. Door spuien daalt de zoetwatervoorraad in het meer en daarom gebeurt dat alleen als het helemaal niet anders kan.

Drinkwaterbedrijf PWN neemt geen water meer in bij Andijk om verspreiding van zout uit een dieper gelegen deel van het IJsselmeer te voorkomen. PWN haalt nu water uit een speciaal ingericht spaarbekken. Er is voorlopig nog voldoende drinkwater in Nederland.

Alle maatregelen die de waterbeheerders hebben genomen om overal in Nederland nog een beetje water te kunnen aanvoeren, blijven de komende week van kracht.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin