Doorgaan naar artikel

Waterbassin energiezuinig schoon houden

Een nieuwe, gepatenteerde frequentietechniek lost problemen met algengroei en ziekteverwekkers op bij een laag energiegebruik.

Iedere teler kent bij wateropslag in het bassin, zeker bij zonnig weer, de problemen met algengroei en besmetting door amoeben, schimmels, bacteriën en virussen.

Aqua D&S heeft voor de glastuinbouw een speciale lichtgewicht drijver voor in waterbassins ontwikkeld, van waaruit frequentiegolven van boven de 20 kHz worden uitgezonden. Middels (vier) transducers verplaatsen die frequentiegolven zich met een snelheid van 1.435,6 meter per seconde in het water. Ze breken de biofilm af die de voedingsbodem is voor algengroei, bacteriën en virussen. Celwanden van de bacteriën in het water zijn niet bestand tegen de trillingen die de geluidsgolven genereren.

Laag energiegebruik

De frequentietechniek van Aqua D&S is energiezuinig. Een laag vermogen van slechts 80 watt per uur is voldoende voor een bassin van circa 20.000 kuub. Richard Feijsman: “De voeding is dus vergelijkbaar met die van één bescheiden gloeilamp.” Bij gangbare oplossingen met ultrasone trillingen ligt dit volgens hem vele malen hoger, en is het resultaat minder. Omdat de omstandigheden per locatie kunnen variëren, wordt de frequentietechniek op locatie goed ingeregeld. Dit geeft veel betere en snellere resultaten. De zuiveringsmethode is inmiddels uitgebreid bij teeltbedrijven in de praktijk getest. Feijsman: “De introductie betekent voor telers een enorme doorbraak bij het beheer en schoonhouden van hun opgevangen regenwater.”

Waterbassin vóór toepassing van frequentietechniek.
Waterbassin vóór toepassing van frequentietechniek.
Bassin na gebruik van frequentietechniek.
Bassin na gebruik van frequentietechniek.

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin