Wat tuinbouw en ruimtevaart van elkaar kunnen leren

04-01-2018 | |
Maanlander Seeker, voor als ruimtereizen net een ritje met de camper wordt. - Illustratie: Angelo Vermeulen
Maanlander Seeker, voor als ruimtereizen net een ritje met de camper wordt. - Illustratie: Angelo Vermeulen

Glastuinders, studenten en andere belangstellenden kunnen zich aanmelden voor colleges in het Westlandse World Horti Center op het snijvlak van ruimtevaart en tuinbouw.

De ruimtevaart is weer in. Ging het een halve eeuw geleden tussen Amerika en Rusland, nu lijken China en Elon Musk de voornaamste concurrenten. Met de Amerikaanse president Donald Trump, die onlangs uitsprak wel weer eens naar de maan te willen, als gevaarlijke outsider. En niet te vergeten: Nederland bemoeit zich er tegenaan.

Groente kweken tijdens reis naar Mars

‘Wat de tuinbouw kan leren van de ruimtevaart’ is het thema van een gratis toegankelijke reeks colleges. Wellicht draaien tuinders die stelling ook wel om: zonder toponderzoekers en toptuinders kunnen ze een reis naar Mars wel vergeten. Om met een minimum aan water en nutriënten toch gezonde groente te kunnen kweken, onderweg en op Mars (of op de maan, zoals China dit jaar nog schijnt te willen gaan proberen) moet je bij de meesters van het minimalisme zijn.

Actie van Greenport Hub

Die meesters zijn niet per se de mannen en vrouwen van Wageningen UR. De collegereeks is juist een actie van Greenport Hub: de samenwerking tussen de Westlandse glastuinbouw en de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam. Met als boegbeeld ruimtevaartonderzoeker Angelo Vermeulen. Belg, bioloog, ecoloog, kunstenaar en internationaal spreker, aangesloten bij TU Delft en in actieve samenwerking met Nasa en ESA.

Deze zogenoemde TED Talks hield Vermeulen onder meer al over zijn verblijf van 4 maanden met een team van 6 mensen in een namaak-maanbasis waarin ze zelf onder buitenaardse omstandigheden hun groente moesten verbouwen. In Naaldwijk gaat hij het samen met gastsprekers hebben over energie, water, licht en klimaat, bodem en geïntegreerde gewasbescherming, alternatieve materialen, digitalisering en over vertical farming.

Tuinders, studenten en onderzoekers

Eigenlijk dus over dingen waar de gemiddelde tuinder al aardig wat van weet. Maar helder is dat de kennis, die hier in het World Horti Center en de via Greenport Hub aangetrokken studenten en onderzoekers zal worden gegenereerd en door Vermeulen tijdens deze colleges wordt rondgestrooid, verder gaat dan waar aardse uitdagingen, zoals een kilootje meer per vierkante meter met een half litertje minder water per kilo product, de tuinder toe kunnen prikkelen.

De colleges vinden steeds plaats op vrijdagmiddag van 15 tot 17 uur in het World Horti Center in Naaldwijk. Toegang is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer