‘Wat rustiger kunnen slapen’

08-12-2021 | Laatste update op 26-10 | |
van Buren
Jeroen van Buren manager glasgroenten bij Delphy
Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

Op dit moment zijn er twee hot topics in de glastuinbouw: gasprijs en arbeid. Om contact te houden met de sector (en niet alleen van achter mijn bureau mijn consultants aan te sturen), begeleid ik een aantal ondernemers op het gebied van bedrijfsvoering.

Niet in de teelt, wel in het doorrekenen van de diverse teeltplannen. Aan de hand van een aantal harde cijfers en diverse aannames maak ik berekeningen zodat de ondernemer gefundeerd een keuze kan maken.

Risico voor klanten beperkt

In mijn vorige column vroeg ik uw aandacht voor het beperken van de ondernemingsrisico’s. Ik wist toen uiteraard niet dat de gasprijzen zo hard zouden stijgen, maar heb gelukkig voor mijn klanten dit risico weten te beperken. Veel van mijn klanten hebben met mijn doorrekeningen voor de komende jaren hun gas vastgelegd op ongeveer 18 cent per kuub. Nu lijkt het of ik de wijsheid in pacht heb, maar op het moment dat de dagprijs van gas 5 cent per kuub bedroeg, was ik de slechtste consultant van de wereld.

Regel goede woonomstandigheden en beloon de mensen extra bij een bovengemiddelde prestatie

Betaal meer dan cao-loon

Iets dergelijks is ook aan de hand met arbeid. Arbeid is schaars, dus moeten we zuinig met onze mensen omgaan. Dus adviseer ik: betaal meer dan het cao-loon. Het lijkt alsof uw kostprijs per product omhoog gaat, net als met dat gas van 18 cent, terwijl het eventjes op 5 cent stond. Maar niets is minder waar! Het loon per uur is hoger, maar de prestatie in stuks per uur ligt ook hoger.

Bovendien is de kwaliteit van de afgeleverde werkzaamheden beter. Waardoor het op uw bedrijf uiteindelijk goedkoper en prettiger werken is. Regel goede woonomstandigheden en beloon de mensen extra bij een bovengemiddelde prestatie. U zult merken dat de mensen (en hun vrienden) graag bij u komen werken en u misschien wat rustiger kunt slapen. Of zoals een klant laatst tegen mij zei: “Delphy verkoopt nachtrust”.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Meer over


Beheer