Doorgaan naar artikel

‘Wat moet ik planten?’

De winterperiode staat bij veel fruittelers in het teken van de snoei en afzet. Maar er zijn ook verdergaande, lastige keuzes te maken.

Het eerste is een technisch vak, waar we ons senang bij voelen. Maar afzet is van minstens zo groot belang.

Gedurende veel bedrijfsbezoeken merken we de bevlogenheid van fruittelers als het over de teelt gaat, maar vaak speelt de vraag ‘wat moet ik nou planten?’

Veel clubrassen zijn afgelopen jaren de revue gepasseerd. Enthousiaste maar zeker ook minder enthousiaste ervaringen zijn hier bij komen kijken.

Het lastige blijft: een rassenkeuze maak je voor 12 tot soms wel 50 jaar

Het lastige blijft dat een teler een rassenkeuze voor minimaal 12 (appel) tot misschien wel 50 jaar (peer) maakt.

Appel wordt kleine teelt in Nederland

Het appelareaal lijkt zelfs onder de 5.000 hectare te duiken, wat betekent dat de appelteelt in Nederland tot een kleine teelt wordt gebombardeerd.

Praten over het verleden heeft een ondernemer nooit gesterkt; wel moeten we concluderen dat het Europese speelveld de leidraad is geworden voor een succesvoller afzetseizoen.

Wantsen in Italië, vorst in Polen, en dat soort zaken, hebben een sterke invloed op de Europese markt. Maar dit hoeft niet te betekenen dat de Nederlandse retail meer zal betalen, blijkt vandaag de dag.

Nichemarkt en thuisverkoop of leveren voor de export?

Stel je zelf dus de vraag, ga ik me focussen op niche/thuisverkoop/binnenlandse retail of word ik de teler die kwaliteit, uniformiteit en volume voor de exportteelt levert? Keuzes maken zal hier steeds belangrijker in worden! Wel blijft kwaliteit de basis, los van welke keuzes er gemaakt worden.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
René Bal

teeltadviseur fruitteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin