Doorgaan naar artikel

‘Wat minder prei en later vanwege koud voorjaar’

Foto: Joost Stallen premium

Foto: Joost Stallen

Mieky en Jan Vollenberg in Castenray hebben tijdelijk geen prei uit te leveren. “Het is een bewuste keuze om niets in koelcel te bewaren, om de laatste weken tot de nieuwe prei te overbruggen. We proberen wel zo lang mogelijk vanaf het veld te leveren”, vertelt Mieky.

Op 8 mei werd de laatste winterprei gerooid. “Door meer aandacht voor grondverbetering lukt het steeds beter om iets langer prei van goede kwaliteit te leveren.” Ongunstig is wel dat die nieuwe prei dit jaar wat later wordt geoogst dan de meeste andere jaren en minder opbrengst heeft. “Als dat resulteert in een hogere prijs, heb ik er vrede mee.”

Moeizame groei

“We proberen altijd tussen 5 en 7 juni te starten met rooien van onze ‘lenteprei’. Dat wordt nu waarschijnlijk 7 tot 10 dagen later. Dat komt door het koude, schrale voorjaar, inclusief stevige nachtvorsten. Die maakten dat de groei eruit ging of slechter op gang kwam. Onze prei was wel afgedekt, maar daarmee houd je de kou met schraal weer amper buiten. Bovendien is al weken amper neerslag gevallen. We zijn nu volop aan het beregenen, met grondwater. De kwaliteit van dat water is goed, dus dat is geen probleem.”

Alert op infecties

Vollenberg doet haar verhaal op woensdag 17 mei, volgens het KNMI ‘de eerste echte zomerdag’. “Nu heb je alweer te maken met een extreem hete dag. Dat betekent dat je ook alert moet zijn op insecten en – omdat je ook beregent – ook op schimmelinfecties. Je moet je gewas uiteraard altijd tijdig controleren, maar nu komt alles bij elkaar.”

Elke 10 dagen planten

De vroegste rassen zijn Chinook en Krypton. “Daaraan kun je het weer tot nu toe wel aflezen: het gewas is wat ongelijk.” Krypton is ook voor de latere plantingen het belangrijkste ras, tegelijk met wat proefnummers, plus een beperkte oppervlakte Nunton. De plantingen volgen elkaar nu gemiddeld elke 10 dagen op. “De laatste planting was midden vorige week (10/11 mei) met losse Portugese planten. De volgende planting is met ‘Nederlands materiaal’.”

Nieuwe plantmachine

Het plantwerk wordt gedaan met een 5-rijige Basrijs. “Dit seizoen voor het eerst. We hebben altijd een Grégoire Bresson gehad, maar die was aan vervanging toe. We waren wel tevreden over die Franse machine, maar deze doet het ook goed en is minder complex. We houden onze oude planter wel achter de hand, voor als we eens achter raken met het plantwerk.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin