Doorgaan naar artikel

‘Wat meststof eraf halen, als dat eens kon’

Hoewel soms veel regen viel, hebben de spruiten van Chris Bos daar weinig last van gehad.

Spruitkoolteler Chris Bos in Zevenhuizen gaf in zijn vorige bijdrage op 29 april aan dat een deel van zijn spruiten geplant was in grond die er niet helemaal spic en span bij lag na het rooien van aardappelen onder mindere omstandigheden en een winter zonder vorst. “Dat wordt afwachten”, reageerde hij toen.

“Het is allemaal goed weggegroeid”, stelde hij vorige week vast. “Op een enkel vlekje na, waar de beregening niet kon komen of de wind parten speelde.” Rond half mei moesten enkele net geschoffelde percelen beregend worden. “Dan houd je het gewas aan de praat.” Sinds de langste dag ging het met het weer precies de andere kant op, met buien van soms 40 à 50 millimeter. “En dan kreeg je de volgende dag weer zo veel water, dan gaat het hard. Het heeft geen noemenswaardige problemen gegeven.”

Nog nooit zo laat

De koolmot meldde zich deze keer extreem laat, viel Bos op. “Weken later dan anders. We hebben er meteen Tracer opgezet, dat heeft goed gewerkt. De eerste koolvlieg liet zich helemaal niet zien. Wonderbaarlijk, we hebben nog niet eerder zoiets meegemaakt. De tweede vlucht van de koolvlieg is nu wel aan de orde. Alles wat je eraan doet valt in de categorie ‘prijsschieten’. We spuiten geen Karate meer, dat deden we vorig jaar ook al niet meer, maar ik zie nu geen verschil met de jaren dat we wel met Karate behandelden.”

Tegen de klippen op

De vraag van Groenten & Fruit hoe het staat met de bijbemesting, slaat de plank enigszins mis. “Ik wou maar eens even niet bijbemesten, het zou beter zijn als we er juist wat meststof af konden halen, want het groeit zo verschrikkelijk hard. Vaak gaat het met de groei op en af, maar nu gaat het al wel zes weken onafgebroken door. Het zal toch wel een keer ophouden?”

Al met al blijft de hoeveelheid veldwerk in deze weken beperkt tot af en toe spuiten, ‘en niet eens zo intensief’.

Kwaliteitsorteerder

In de schuur was vorige week meer te doen, met de plaatsing van een ‘vlinder’, zoals fabrikant Tumoba deze optische sorteerder aanduidt. Bos: “Ik hoop dat hij overbodig is, nadat de spruiten op de plukmachine ook al over een sorteerunit zijn gegaan. De Vlinder komt achter een (eveneens nieuwe) maatsorteerder te staan.

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Chris Bos

spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin