Doorgaan naar artikel

Wat merkt u van Europa en hoe werkt het daar?

Kwaliteitsnormen voor groenten en fruit, het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, fytosanitaire zaken en het gewasbeschermingsmiddelenbeleid. Allemaal zaken die invloed hebben op de dagelijkse gang van telers en doorwerken in de hele keten. Tevens zaken waarover in Brussel wordt beslist. Wat is nog onze invloed?

Hebben wij als klein land invloed in de Europese Unie? En hoe werkt dat dan? Daarover vertelde Bert van Slooten, hoofdredacteur van Brusselse Nieuwe, op de Algemene Ledenvergadering van GroentenFruit Huis die werd gehouden op 21 juni. Van Slooten werkte jarenlang voor de NOS. De afgelopen zes jaar vanuit Brussel. Daarvoor reisde hij het ‘Europese circus’ achterna. “Dat was in de periode dat de Europese ministers rondreisden. Tevens de periode waar we bijvoorbeeld het Verdrag van Maastricht aan te danken hebben”, aldus Van Slooten. Dit verdrag legde de basis voor de invoering van een gemeenschappelijke munt, de Euro.

Drie eenheden driehoek

Europa werkt met drie eenheden: De Europese Commissie, Europese Raad en het Europees Parlement. Daarbij heeft de Commissie net iets meer macht. Zij kunnen wetten voorstellen die dan weer worden besproken in het Europees Parlement en de Europese Raad, die bestaat uit vakministers. Om invloed te kunnen uitoefenen is het volgens Van Slooten zaak om vroeg in het proces invloed uit te oefenen. Eigenlijk al op het moment dat er onderzoek wordt gedaan. Van Slooten spreekt over een ingewikkeld proces, waarbij alles via de genoemde driehoek van Europese Commissie, Parlement en Raad loopt. “Je moet er voor zorgen dat je de juiste contacten hebt en dat de juiste woorden in de wetteksten komen.” En daarom moet je op het juiste moment op de juiste plaats zijn. “Lobby is in Brussel zeker geen vies woord”, zegt Van Slooten. “Sterker nog, je moet vooraf op de hoogte zijn en je moet er bij zijn. Er wordt heel veel bedacht en besproken.”

En dat is precies de reden dat GroentenFruit Huis en DPA actief zijn in Brussel. GroentenFruit Huis werkt hier nauw samen met drie andere koepelorganisaties: COPA Cogeca, AREFLH en Freshfel. Hier wordt met elkaar gesproken over actuele onderwerpen als verpakkingen en de Horti-footprint.

Koppelen van zaken

Aan elkaar koppelen van zaken is een veelvoorkomende gang van zaken in Brussel. Daarbij is het gebruikelijk om bondgenoten te zoeken die het met je eens kunnen zijn op bepaalde onderwerpen. In ruil daarvoor word dan jouw stem gevraagd op een ander dossier. Die extra stemmen heb je eigenlijk altijd nodig. Het zorgt er bovendien voor dat je allebei met een mooi resultaat naar huis kan.

De wetgeving omtrent New Breeding Techniques is volgens Van Slooten een mooi voorbeeld van aan elkaar koppelen van zaken, bijvoorbeeld wetgeving voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen of de natuurherstelwet. New Breeding Techniques kunnen helpen planten weerbaarder te maken waardoor de hoeveelheid toegepaste gewasbeschermingsmiddelen gereduceerd kan worden.

Bondgenoten

Het is Van Slooten opgevallen dat Nederland het in Europa lastiger heeft gekregen na de Brexit. Nederland is daarmee een belangrijke bondgenoot verloren, eentje die qua aantal stemmen gewicht in de schaal bracht en ook vaak gelijkgestemd was. Als Nederland moeten we hard op zoek naar nieuwe bondgenoten en van Van Slooten mag Nederland daar wel actiever in worden.

Share this

Wilma van den Oever
Wilma van den Oever

Communication manager GroentenFruit Huis

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin