‘Wat komt een Indiase yogi doen tussen onze kassen?’

17-03 | Laatste update op 08-07 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Bodemgoeroe Sadhguru bezoekt op zijn motorreis door Europa en Azië de Nederlandse glastuinbouw. - Foto: Conscious Planet
Bodemgoeroe Sadhguru bezoekt op zijn motorreis door Europa en Azië de Nederlandse glastuinbouw. - Foto: Conscious Planet

Duurzaamheid en klimaat moet vanwege de Oekraïnecrisis even voorrang geven aan voedselzekerheid. Of toch niet?

Dinsdag 22 maart krijgt de Nederlandse glastuinbouw hoog bezoek. Van de Indiase yogi Sadhguru, die de wereld achter zijn pleit vóór een levende aarde wil krijgen. Zijn beweging heet Conscious Planet – Save Soil (Bewuste planeet, red de bodem) en gaat over de uitputting van de bodem door de moderne vormen van agrarische roofbouw, die de afgelopen eeuw hoogtij zijn gaan vieren.

Nog maar 80 keer oogsten

“We hebben nog maar 80 tot 100 oogsten over voordat de bodem uitgeput is, volgens elke verstandige wetenschapper en alle VN-organen”, aldus Sadhguru. Zijn bezoek aan Nederland, vormgegeven door Eat This en Horizon11, is onderdeel van de 100-daagse reis die de activistische yogi een dag eerder begint in Londen. Op de motor maakt hij een soloreis van 30.000 kilometer van Londen naar het zuiden van India.

Hij komt dinsdagochtend per motor aan in Bergschenhoek bij Koppert Biological Systems. Daar gaat hij behalve met de mensen van dit bedrijf in biologische gewasbescherming ook in gesprek met de uittredend agrarisch ondernemer van het jaar Rob Baan van Koppert Cress en met voormalig zakenvrouw van het jaar Meiny Prins van tuinbouwautomatiseerder Priva.

Westlandse kopstukken

Twee kopstukken uit het Westland die allebei veel doen voor een duurzamer en beter volhoudbare voedselproductie. Maar ook twee kopstukken van een tuinbouw die nou net helemaal niets meer te maken heeft met de bodem. De moderne glastuinbouw – en in het kielzog daarvan de nog modernere vormen van indoor en vertical farming – telen immers juist los van de ondergrond.

Lees verder onder de video

Dringend debat om voorrang

Het gesprek tussen de Indiase yogi en de Nederlandse glastuinbouw is er een in de vele stemmen die momenteel opgaan in het dringende debat over duurzaamheid, klimaat en biodiversiteit, afgezet tegen de wereldwijde gevolgen van de door de Russische president Poetin in gang gezette geopolitieke onrust. Wat moet nu het zwaarst wegen? Voedselzekerheid? Veiligheid en vrede? Zorg voor planeet en klimaat?

Er gaan stemmen op om Timmermans plannen voor een duurzamere EU maar voorlopig op te schorten. Natuurvriendelijker landbouw zonder een overdaad aan stikstof, dat moet ook maar even opzij worden geschoven. Boeren en tuinders krijgen plots weer het zicht op meer ruimte voor eerst en vooral zoveel mogelijk voedsel produceren.

Wereld behoeden voor voedseloorlogen

Of dat ook past op de Bewuste Planeet van Sadhguru, dat is maar de vraag. Want meer van hoe we het tot nu toe deden kan onmogelijk het antwoord wezen. Maar dat de Westlandse vertegenwoordigers van een energie-intensieve (en voorlopig nog zwaar van fossiel aardgasafhankelijke) glastuinbouw toch welzeker tot enige vorm van overeenstemming kunnen komen met deze baardige profeet, daar twijfel ik ook niet aan. Want je kunt veel van glastuinders zeggen, de bodem uitputten, dat doen ze niet. Maar gaan ze de wereld behoeden voor voedseloorlogen? Wie weet.Beheer